Nyheter:

En amerikansk CV-22 Osprey på Bardufoss ved en tidligere anledning. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret
En amerikansk CV-22 Osprey på Bardufoss ved en tidligere anledning. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Amerikanske spesialstyrkefly skal øve i Finnmark

MC-130J Hercules og CV-22 Osprey fra det amerikanske luftforsvaret skal trene med norske soldater ved Porsanger i øvelsen «Strekk metall».

​Flyene ankom Norge mandag og skal trene frem til slutten av uken. De skal ha base på Banak og drive like trening på Halkavarre skytefelt ved Porsangmoen i Finnmark. De amerikanske flyene skal øve på egenbeskyttelse og på å sette inn soldater under krevende vinterforhold. De skal trene sammen med norske soldater. 

CV-22 Osprey er en variant av det spesielle tiltrotorfartøyet som er spesialtilpasset spesialstyrkeoperasjoner. «Dets oppdrag er å drive langtrekkende infiltrasjon, uttrekning og etterforsyne oppdrag for spesialstyrker», heter det i amerikanernes egne beskrivelse. 

Ospreyen har to store propeller som fungerer som rotorblader ved avgang og landing. Rotorene kan så tilte fremover så de fungerer som propeller ved rask flygning. CV-22-varianten har lengre rekkevidde og en bakkeradar som gjør at det kan fly taktisk i lavere høyde enn andre varianter av ospreyen. Fartøyet er bestykket med en 12,7-mitraljøse. 

Herculesen er et kjent syn i Norge. Men varianten som skal øve i Finnmark, er også tilpasset spesialstyrkeoperasjoner. MC-130J Commando II tilhører samme generasjon moderniserte transportfly som de Norge har, men har en del andre egenskaper. Det kan tanke helikoptre og tiltrotor-fly i luften, men brukes også til å hente ut eller sette inn spesialsoldater enten fra luften eller ved å lande.