Nyheter:

Leksjon. Foran en forsamling av rundt 50 US Marines forteller stabssersjant Timothy Brig om kampene på Hegra festning.

Amerikansk leksjon

US Marines besøkte Hegra festning for å lære om norsk historie og bli bedre taktisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kampen mot godt trente tyske soldater, ble et symbol. Å holde ut 25 dager og ikke overgi seg var som å vise fingeren til overmakten.

– Strategisk var det ikke viktig, men symbolverdien var stor, sier Timothy Brig fra US Marine Corps.

På Hegra festning forteller stabssersjant Brig om kampene i Nord-Trøndelag for 77 år siden. Et par mil unna Værnes flyplass holdt artillerioffiseren Hans Reidar Holtermann, rundt 200 soldater og én frivillig sanitetskvinne, fortet fra 15. april til 5. mai etter at krigen brøt ut i Norge.

– Tyskerne mente at de norske styrkene manglet disiplin. Likevel fikk de mye skryt for sine skyteferdigheter, sier Brig til forsamlingen

Soldatene. I en skråning sitter 50 US Marines og lytter til Brig som har dykket ned i norsk krigshistorie. Soldatene er fra slutten av tenårene til midten av tjueårene. Enkelte ser ut som de kommer rett fra videregående, mens andre igjen er eldre, mer erfarne og har opplevd å bli sendt til flere av verdens mest urolige hjørner, som Afghanistan og Irak. De er alle blant de best trente regulære styrkene USA har å tilby.  På Hegra festning i Nord-Trøndelag har de fått en liten pause fra dagliglivet. Soldatene er en del av den mye omtalte amerikanske rotasjonsstyrken som har base på Værnes garnison.

– Krigen i Norge er på noen måter lik det vi opplevde i borgerkrigen i USA; det var bror mot bror. Enkelte sluttet seg til okkupasjonsstyrken og vendte seg mot sine landsmenn. Andre fortsatte kampen mot okkupantene etter at krigen var over i Norge, forklarer Brig.

– Krigen i Norge er på noen måter lik det vi opplevde i borgerkrigen i USA; det var bror mot bror. 

Før US Marines historieleksjon er over, oppfordrer Brig soldatene til å utforske og tenke ut en plan for hvordan de ville forsvare eller innta Hegra festning.

US Marines er på festningen for å gjøre en «Battlefield study».  

Symbol. – Kampene på Hegra fikk tidlig en stor symbolverdi fordi i motsetning til mange andre offiserer så var ikke Holtermann handlingslammet og grepet av forvirring da krigen brøt ut, sier Frode Lindgjerdet.  

Motstanden. Selv om de var omringet og i mindretall, holdt soldatene ved Hegra festning ut mot den tyske overmakten i flere uker, her ved en av løpegravene (Foto: Rustkammeret).
Samhold: Timothy Brig fra US Marines og Frode Lindgjerdet fra Rustkammeret har en felles interesse for krigshistorie. Lindgjerdet tror at besøket til US Marines på Hegra festning skaper samhold mellom allierte.
Artillerioffiser Hans Reidar Holtermann og hans lederskap på Hegra festning, ble tidlig et symbol på norsk motstandskamp (Foto: Rustkammeret).

 

Rådgiveren ved  Rustkammeret i Trondheim, som også er stabsoffiser i HVs innsatsstyrke Rype, har koordinert besøket og vært amerikanernes utømmelige historiske brønn. Lindgjerdet har oversikt over historien fra 2. verdenskrig og liker å formidle det, helt ned til detaljnivå.

– Han hjalp oss med meteorologiske data fra 1940 som viste at det kanskje ikke var en snøstorm under beleiringen, slik som historiske kilder har fortalt, sier Brig.

Amerikaneren, som har vært en US Marine i 13 år, forteller at de ønsker å forvalte historien. De er stolte av sin egen og forsøker å lære av tidligere kamper.

– Vi har besøkt steder som Gettysburg, vi har et museum over vår historie på Parris Island, for å lære. Jeg er «en student» av vår egen historie og i de siste to månedene har jeg lest mye om norsk krigshistorie, forklarer Brig.

– Taktikken på slagmarken forandrer seg med nye våpen, men basisferdighetene forblir de samme.     

Like flinke. På kantinen sitter korporal Johnny Dobson (21) og flere medsoldater. De har utforsket festningsverket på egenhånd inntil sulten tok overhånd. Dobson forteller om tjenesten som US Marine over en bit eplekake.

Han har opplevd kulde, trent på vinterkrig, og i likhet med sine medsoldater hatt oppturer og nedturer under treningsoppholdet i Norge. Korporalen er ikke ukjent med vintervær, men flere av medsoldatene har knapt opplevd snø før Norge.

Imponert: Korporal Johnny Dobson er imponert over kvaliteten på Telemark bataljon som han og medsoldatene i US Marines har øvd med. 

– Som marinesoldat forteller du deg selv at du representerer noe av det fremste blant soldater – at du er best. Da vi trente med Telemark bataljon under «Joint Viking» fikk vi erfare at; «se her, de er faktisk på samme nivå som oss».

– Det var fantastisk å oppleve. 

Powered by Labrador CMS