Nyheter:

Amerikansk guvernør trekker nasjonalgarden tilbake fra grensa

Kaller president Donald Trumps påstander om en strøm av farlige migranter for tøvete.

– Jeg avviser de føderale myndighetenes påstand om at det eksisterer en overveldende nasjonal sikkerhetskrise langs grensa i sør, der noen av de tryggeste samfunnene i landet ligger, sier demokraten Michelle Lujan Grisham.

Hun kaller nå tilbake de aller fleste soldatene fra nasjonalgarden som har vært stasjonert langs grensa, der de ifølge henne har hatt lite eller ingenting å gjøre de siste månedene.

Skremselskampanje

Guvernørens ordre gjelder også soldater fra Arkansas, Kansas, Kentucky, New Hampshire, South Carolina og Wisconsin. Noen få soldater vil bli værende igjen for å yte humanitær bistand til dem som trenger det.

– Vi vil utstasjonere våre menn og kvinner i uniform når behovene for hjelp er store, og når vi er i stand til det vil vi tilby en hjelpende hånd til de sårbare menneskene som ankommer grensa. Men New Mexico vil ikke ta del i presidentens skremselskampanje ved å misbruke nasjonalgarden, sier Grisham.

Deler av USAs statsapparat var stengt fra 22. desember i 2018 til 25. januar i år. Nedstegningen var et resultat av at Trump nektet å godkjenne statsbudsjettet siden det ikke var satt av penger til muren han ønsker å bygge langs grensa til Mexico.

Fra og med midnatt amerikansk tid ble rundt 380.000 føderalt ansatte permittert, mens ytterligere 420.000 måtte jobbe ulønnet. 25. januar ga Trump seg og gjenåpnet offentlig sektor i USA i tre uker.

TRuet med unntakstilstand

Da president Trump holdt sin årlige State of the union tale tirsdag, ble muren naturlig nok et tema. Han sa blant annet at innvandring er en trussel for velferden og sikkerheten i landet, og han ba Kongressen i framtiden være villig til å inngå kompromisser på dette feltet. Han sa også at strengere innvandringspolitikk vil bidra til å hindre narkokarteller og menneskesmuglere.

Han understreket nok en gang at en mur er høyst nødvendig og varslet:

– Vi skal få den bygget, sa han til stor applaus fra kongressmedlemmene i salen.

I et intervju med New York Times har han også truet med unntakstilstand. 

– Jeg kommer til å gå videre med byggingen av muren, og vi kommer til å fullføre muren. Hvorvidt jeg kommer til å erklære unntakstilstand eller ikke – det får dere se, sa den amerikanske presidenten.