Nyheter:

Alle norske F-35 fly fortsatt i drift etter japansk ulykke

Luftforsvarets F-35 i Norge er i drift som normalt etter ulykken i Japan der et fly av samme type forsvant over Stillehavet tirsdag.

Luftforsvaret er kjent med at det har vært en hendelse med et japansk F-35. FMA Luftkapasiteter ivaretar materiellanskaffelser i Luftforsvaret og luftdyktighet, og følger utviklingen med Joint Program Office (JPO). Luftforsvarets F-35 er i drift som normalt, opplyser oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til NTB.

Det japanske flyet befant seg over Stillehavet utenfor østkysten av Japan da det forsvant fra radaren tirsdag. Flyet hadde bare vært i luften i 28 minutter da signalet på radaren forsvant.

– Redningsmannskaper har funnet vrakrester som tilhører flyet, sier en talsperson i militæret til nyhetsbyrået Reuters

Piloten, som er i 40-årene, er meldt savnet. Åtte fly deltar i letningen, i tillegg til flere skip. Kampflyet befant seg utenfor den nordøstlige delen av Japan da det forsvant fra radaren.

Flyet er av typen Lockheed Martin F-35A – det samme som Norge er i ferd med å ta i bruk. Prisen for hvert av de japanske flyene tilsvarer mer enn 800 millioner kroner.

Ifølge en talsmann for det japanske militæret var flyet det femte F-35 som ble levert til det japanske luftforsvaret, og det første som ble montert i Japan av Mitsubishi Heavy Industries. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken.

De første fire flyene har blitt brukt til trening i USA før de landet på japansk jord.

Powered by Labrador CMS