Den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj oppfordret folk til å demonstrere mot president Vladimir Putin.Foto: Alexander Zemlianichenko
Store demonstrasjoner mot fengslingen av Navalnyj i Russland
Russisk politi gikk hardt til verks mot demonstranter i Moskva og arresterte over 3.000 mennesker i over 100 i byer over hele landet lørdag, ifølge aktivister.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj hadde oppfordret folk til å demonstrere mot president Vladimir Putin. Blant dem som ble arrestert, var hans kone Julija Navalnaja, som i likhet med mange andre demonstranter ble løslatt i løpet av dagen.
Annonse
Titusenvis av mennesker, mange av dem ungdommer, fulgte Navalnyjs oppfordring i titalls byer en knapp uke etter at han ble pågrepet under hjemkomsten fra Tyskland.
I Moskva strømmet demonstranter til Pusjkin-plassen og sidegatene i sentrum. Tungt bevæpnet opprørspoliti ble møtt med snøballer, men et stort antall demonstranter ble arrestert og banket opp med batonger.
– Kriminelle i uniform
– Kriminelle kledd i uniform beskytter kriminelle ved roret, sier den 71 år gamle pensjonisten Vera Spivakova, som mener «Putin og oligarkene» er redde.
Organisasjonen OVD Info , som overvåker politisk forfølgelse, sier sent lørdag kveld at minst 3.017 mennesker ble arrestert i 111 russiske byer. Minst 900 av dem ble innbrakt i Moskva, 350 i St. Petersburg.
Senere lørdag samlet flere hundre demonstranter seg utenfor høysikkerhetsfengselet der Navalnyj sitter og ropte «frihet». Flere av dem ble banket opp med batonger og arrestert.
Navalnyjs tilhengere lot seg tilsynelatende ikke skremme og har oppfordret til nye demonstrasjoner neste helg, ifølge nyhetsbyrået AP.
Navalnyj og hans antikorrupsjonskampanje har bygget opp et omfattende støttenettverk på tross at myndighetene motarbeider dem og de statlige mediene ignorerer dem.
– Situasjonen blir verre og verre. Det er total lovløshet. Hvis vi forblir tause, vil det pågå for alltid, sier demonstranten Andrej Gorjov i Moskva.
Søreide bekymret
Massearrestasjonene av fredelige demonstranter i Moskva og andre russiske byer gir grunn til bekymring, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
– De må slippes fri umiddelbart, og vi forventer at Russland etterlever sine internasjonale forpliktelser til å sikre ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Søreide.
EUs utenrikssjef Josep Borrell beklager «massearrestasjoner, uforholdsmessig maktbruk, og kutt av internett og telefonforbindelser».
Kan ha vært 20.000
Politiet i Moskva, som er kjent for å nedtone antall folk i demonstrasjoner, sier at 4.000 møtte opp. Nyhetsbyrået AFP anslår at rundt 20.000 demonstrerte i hovedstaden og ytterligere 10.000 i St. Petersburg. I så fall er protestene de største i Russland siden 2019, da Navalnyj-tilhengere demonstrerte med krav om frie lokalvalg.
Flere av Navalnyjs medarbeidere ble pågrepet og bøtelagt i forkant av demonstrasjonene.
Over høyttalere på Pusjkin-plassen ble det advart om at demonstrasjonen var ulovlig, og demonstrantene ble bedt om å holde avstand på grunn av koronapandemien.
Reportere forteller om hardt skadde demonstranter som trakk seg tilbake etter å ha støtt sammen med politifolk. Videoer på sosiale medier viser sikkerhetsstyrker som angriper demonstranter med køller.
Russiske myndigheter sier de etterforsker voldsbruk mot politiet.
Flere tusen mennesker demonstrerte også i Jekaterinburg, og i Jakutsk, en havneby helt øst i Sibir der temperaturen var helt nede i 50 kuldegrader, ble 13 mennesker pågrepet.
Det var også demonstrasjoner i Khabarovsk, Vladivostok og Irkutsk.
Tatt i passkontrollen
Navalnyj ble pågrepet allerede i passkontrollen da han returnerte til Russland forrige helg for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Berlin i august i fjor.
Selv har han hele tiden hevdet at russiske myndigheter sto bak forgiftningen, og laboratorier både i Tyskland, Frankrike og Sverige har fastslått at han ble utsatt for den russiske novitsjok-giften.
Navalnyj er siktet for å ha brutt vilkårene for en betinget dom fra 2014 og er varetektsfengslet fram til 15. februar.