Albert dimmer

Gardisten og Grenseposten vant de to siste Albert-prisene for beste leiravis.

landskonferansen for tillitsvalgte delte Forsvarets forum denne uka ut pris til beste leiravis, men prisene for 2016 og 2017 blir de to siste. Det skyldes at det knapt er leiraviser igjen.

– Det er en tid for alt – og nå er det slutt. Etter 65 års tjeneste skal Albert dimme, sier Erling Eikli, redaktør i Forsvarets forum. 

Etter 65 års tjeneste skal Albert dimme

Albert var en tegneseriefigur som dukket opp i spaltene til Mannskapsavisa, forløperen til Forsvarets forum. Det var Kjell Aukrust som var far til Albert. Aukrust kom til Mannskapsavisa som vernepliktig tegner i 1946. Det ble starten på et livslangt arbeidsforhold i Forsvaret. Det var i Mannskapsavisa Flåklypa Tidende først ble publisert. Her så Solan Gundersen og Ludvig dagens lys. Aukrusts interesse og engasjement for leiravisene gjorde at Albert-prisen ble innstiftet i 1952. Prisen er Kjell Aukrusts eneste skulpturelle arbeid. Den første prisen ble utdelt i 1953 og gikk til leiravisen Blåkraven. Prisen har flere ganger blitt omtalt som «leiravisenes Oscar». 


– I mange år var det flere titalls avdelinger som årlig konkurrerte om å lage den beste avisen. I dag er det bare en håndfull redaksjoner igjen, sier Eikli.

– Færre avdelinger og nye former for publisering har redusert antallet leiraviser. De siste 10-12 årene er det i hovedsak bare to avdelinger som har konkurrert om prisen. 

Færre avdelinger og nye former for publisering har redusert antallet leiraviser