Nyheter
«Musikkinstrumentenes dronning» innviet i Akershus slottskirke
Langt flere enn dem som kaller seg for kirkefolk har stor glede av orgelmusikk, sa biskop Kari Veiteberg etter at orgelet var innviet med gudstjeneste søndag.
Det nye orgelet klang gjentatte ganger under søndagens høymesse, som var utvidet med musikalsk innhold for anledningen.
Det er nærmere 60 år siden sist slottskirken, som blant annet brukes til kongelige gravferder, fikk nytt orgel. Det som nå er skiftet ut hadde et «magert klangfundament» og egner seg bare til et «begrenset repertoar», stod det i kunngjøringen da nytt instrument skulle anskaffes.
Livets mest henrivende
Generalløytnant Ingrid Gjerde og brigader Gyda Ellefsplass Olsen satt på første rad under messen, som ble ledet av sjefen for Forsvarets tros- og livssynskorps brigader Knut Espen Høidal.
Oslo-biskop Kari Veiteberg ledet deler av seremonien.
– Vi kan knapt tenke oss et bryllup uten orgel, men kanskje enda mer gravferd og sorg- og minnemarkeringer, sa biskopen i sin tale i etterkant av messen.
Hun minnet om at orgelet ofte kalles «musikkinstrumentenes dronning» og sa at hun nettopp trolig hadde hørt «en av de mest henrivende preludiene og postludiene i mitt liv».
1119 piper
Det nye orgelet er bygget av tyske Weimbs Orgelbau Gmbh. Det har totalt 1119 piper (301 mer enn det gamle), hvorav 947 er av metall, 30 av tre og 142 er tungepiper.
Orgelet har 21 stemmer, seks mer enn det gamle, skriver Forsvarsbygg i en pressemelding.
Forsvarsbygg-direktør Thorbjørn Thoresen sa i sin tale at de svært sjelden har ansvar for å bygge et orgel, og kalte debuten for en smått historisk begivenhet.
Kirkerommet inne på Akershus slott er utsmykket med symboler og heraldikk. Kongelosjen, som sitter oppe på veggen, er preget med Norges riksvåpen, og kongens monogram preger flere gjenstander i kirken, forteller Forsvarets heraldiske rådgiver Claus Andreas Østby.
I tilknytning til kirken ligger det kongelige mausoleum, der kong Haakon VII, dronning Maud, kong Olav V og kronprinsesse Märtha ligger i sarkofager preget med det store norske kongevåpen.
Det er riksvåpenet på en purpurfarget hermelinkappe bekranset med St. Olavs orden, og på toppen står regaliekronen med en oppstigende løve, ifølge Østby.
Til Trøndelag
Det var en periode knyttet spenning til hvor det gamle orgelet skulle ende opp. Riksantikvaren var involvert og krevde at dersom det skulle lagres, så måtte det lagres samlet, slik at deler av det ikke forsvant.
Forsvarsbygg har over tid forsøkt å donere orgelet, og fikk nei flere steder.
Nå melder Forsvarsbygg at orgelet har fått et nytt hjem, nemlig i Verdalsøra kapell i Trøndelag.