FREMRAGENDE: Tirsdag overrakk sjef i Forsvarsstaben, generalløytnant Ingrid Gjerde Forsvarets likestillingspris.Foto: Kjersti Binh Hegna, Forsvarets forum
Får likestillingspris: – Jeg var en del av problemet
Ole Magnus Totlands første møte med Forsvaret både sjokkerte og inspirerte han. Denne uken ble han hedret med Forsvarets mangfold- og likestillingspris.
Tirsdag ble sjef for tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO), Ole Magnus Totland tildelt Forsvarets mangfold- og likestillingspris for 2024. Prisen ble overrakt av sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Ingrid Gjerde i Fanehallen på Akershus festning.
Annonse
– Det er litt surrealistisk. Jeg har brukt mye av min tid på å jobbe i kulissene, og kanskje ikke alltid følt meg så veldig synlig. Det er en anerkjennelse som jeg virkelig verdsetter, for jeg vet at det har kostet, sier vinneren til Forsvarets forum.
Et guffent møte
I tirsdagens takketale trekker han fram sitt første møte med Forsvaret. Et møte som var preget av stolthet, men også et sjokk som skulle bli en stor drivkraft for arbeidet hans.
– Jeg var heldig. Som hvit mann, så var det lett å passe inn.
– Samtidig skjønte jeg at dette ikke gjaldt alle. Under en av mine første oppstillinger ute ved avdeling fikk vi høre av befalet at «sengevætere, pingler, homser og mammadalter» ikke hadde noe der å gjøre, forteller Totland.
Han beskriver det som vondt at han selv ikke sa i fra den gangen, men var med på å le av det som ble sagt.
– Det ble selvfølgelig sagt for å fortelle oss hvor tøffe og flinke vi var. Men når jeg ser tilbake på det var det ganske guffent å vite at det stod homofile soldater på oppstilling den dagen, forteller han.
– Jeg var en del av problemet.
Vissheten om at han var en del av noe som bidro til at andre stod utenfor, brukte Totland mange år på å svelge og prøve å forstå hva han kunne gjøre med det.
– Forsvaret har aldri vært for alle, og sånn skal det være. Problemet oppstår når vi ekskluderer folk av de feil grunnene, sier han.
Utfordrer systemet
Listen over tidligere vinnere er militærtung, og Totland er den første sivile som tildeles prisen.
– Jeg tar imot dette som en stolt byråkrat, sier han med et smil.
Han tildeles prisen for sitt arbeid med mangfold- og likestilling kontinuerlig over mange år. Blant annet var han en av initiativtakerne av Forsvarets spørreundersøkelse om mobbing og seksuell trakassering (MOST). Et prosjekt det tok flere år å utvikle.
– Grunnen til at vi brukte tid på det var jo for å få en aksept i Forsvaret blant annet for at dette er noe vi trenger å vite noe om. Jeg opplevde vel egentlig at mange ikke hadde så lyst å vite om det, fordi med en gang man sitter på denne kunnskapen, så må du gjøre noe med det, sier han.
– Jeg vet at det er mange i salen her i dag som har støttet meg og heiet meg framover, og jeg vet også at jeg har vært et hår i suppa for mange. Men det står jeg godt i, for jeg vet at ingenting endrer seg uten at vi også kan utfordre, sier han.
– Det krever å endre mennesker, det krever å endre kultur, særlig når det som gjør at jeg lykkes er årsaken til at andre mislykkes. Hvordan går man fram for å skape endringsvilje hos de som sitter med definisjonsmakten? legger han til.
Han mener man må se seg selv i speilet, og tror et helhetlig, langsiktig og systematisk arbeid har vært avgjørende for at han har kunnet jobbe med det så lenge.
– Det har hele tiden vært med en overbevisning om at det nytter. For jeg ser at det nytter, og når jeg ser på den reisen jeg har vært med på de siste 25 årene, så ser jeg at vi har kommet et stykke, sier han.
Treffer bredt
Til Forsvarets forum beskriver Gjerde prisvinneren som en som kjenner kjernevirksomheten og det operative svært godt, og som samtidig løfter hva det betyr også innenfor akademia.
– Det fantastiske med han er at han oppfyller alle kriterier man har satt for denne prisen. Han er personlig og levende engasjert for likestilling og mangfold, sier hun.
Gjerde trekker blant annet fram Totlands forskning på kropp, kjønn og identitet i Telemark bataljon, ADHD og hans nøkkelrolle i FN resolusjonen 1325, om kvinner, fred og sikkerhet.
– En veldig, veldig viktig ressurs i samfunnet og for Forsvaret, avslutter hun.
Prisen har blitt utdelt hvert år siden opprettelsen i 2002, men deles nå ut annethvert år.
Forsvarets mangfold- og likestillingspris:
Prisen kan gis til en eller flere personer eller organisasjoner som fyller ett eller flere av følgende kriterier:
har utmerket seg gjennom ledelse, tjeneste, forskning, undervisning, oppnådde resultater eller engasjement for å sette søkelyset på likestilling og mangfold
har bidratt ut over det som er forventet til å fremme et økt mangfold i Forsvaret gjennom profilering, motivering eller evne til i praksis å iverksette gjeldende politikk knyttet til likestilling (eksempelvis kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjon av disse (jf. likestillings- og diskrimineringsloven), eller mangfold i form av kompetanse for å kunne mestre et operasjonsområde i stadig endring og økende kompleksitet
har bidratt utover det som er forventet for å innfri Forsvarets forpliktelser for en mer likeverdig sikkerhets- og samfunnsorden jamfør målsettingene knyttet til FN Resolusjon 1325 og relaterte resolusjoner, eksempelvis gjennom implementering av genderperspektiv (kjønnsperspektiv) i militære operasjoner.