Nyheter:

Statsminister Erna Solberg i møte med krigsveteranen Thor Hofsbro.

Statsministeren takker de som står i første linje

Se arrangementene på Akershus festning direkte på forsvaretsforum.no og oppdateringer fra markeringer over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken oppdateres gjennom dagen:

Statsministeren besøkte hjemmefrontmuseet

– Det er viktig at vi aldri glemmer, sier statsminister Erna Solberg til Forsvarets forum.

– Ansatte, befal og vernepliktige i Forsvaret jobber jo forebyggende for å sørge for at vi ikke kommer i konflikt – i alle fall ikke på norsk jord. Vi er svært takknemlige for at folk i Forsvaret har sagt ja til å stå i første linje hvis noe skulle skje.

8. mai besøkte hun blant annet Hjemmefrontmuseet på Akershus festning. Der møtte hun veteran Thor Hofsbro.

Hun fikk også et lite innblikk i deler av utstillingen på museet. Erna Solberg mener at Forsvarets museer er svært viktige for formidlingen av krigshistorien.

Sindre Finnes og Erna Solberg møtte sjef for Hjemmefrontmuseet, Lars Rowe.

– Vi har få veteraner igjen. Da blir den livaktige tilstedeværelsen i deres fortellinger borte. Museene må bidra til at vi får formidlet hvordan krigsopplevelsen var til nye generasjoner.

– Det blir enda viktigere i fremtiden, når vi ikke lenger har besteforeldre som kan fortelle om det og har sine egne historier, sier Solberg til Forsvarets forum.

Hun satte stor pris på å få møte Hofsbro. På grunn av koronapandemien ble markeringen av frigjørings- og veterandagen svært redusert. Det gjorde også at det ble færre møter med veteraner enn det pleier å være.

– Jeg hadde gledet meg til å treffe flere, sier hun.

– Nå håper jeg alle klarer seg fint til neste år, så får vi ta det igjen da.

Hamar

I sentrum av Hamar har Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner i Hamar fått egne veteranlokaler.

Knut Arne Westby (f.v.), Stein-Yngve Graaberget, Tor Sørensen og Per Otto Knudsen

Motstandskvinnen Eva Kløvstad ble hedret under en minneseremoni. Hennes datter Ellen Kløvstad avduket en minneplakett i Strandgateparken. Kløvstad tok over som lokal leder av Milorg i 1944, under dekknavnet Jacob.

Ellen Kløvstad avduket minneplakett.

Stange, Innlandet

Ordfører Nils A. Røhne la ned krans på minnebautaen på Stange kirke, reist av bygdefolket til minne om innbyggere som mistet livet under 2 verdenskrig. Ordføreren nevnte også Stange-gutten Kristoffer Sørli Jørgensen, som ble drept i kampen for internasjonal frihet og demokrati i Afghanistan i 2007. Han la også ned blomster på graven til Jørgensen.

Markeringen ved minnebautaen ved Stange kirke.

Forsvarets hundeskole, Ullensaker

– Vi markerte frigjøring og takknemlighet over innsatsen, både mennesker og hundene, som har gjort tjeneste for landet - noen gav alt, alle gav noe, skriver kaptein Andreas Devlin ved Forsvarets hundeskole til Forsvarets forum.

Major Carina Vinterdal ved Forsvarets hundeskole taler 8. mai.

Tromsø, Troms og Finnmark

Sjefssersjant i HV-16, Thomas Moelv, sammen med Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen, som holde tale ved minnebautaen ved Domkirken.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen og sjefssersjant Thomas Moelv i Tromsø.

Narvik, Norland

Kommandør Jon Ivar Kjellin, sjef HV-16, holdt tale ved minnebautaen i Kirkeparken i Narvik fredag. Her er han avbildet sammen med ordfører Rune Edvardsen.

Kommandør Jon Ivar Kjellin og ordfører Rune Edvardsen.

Kongsberg, Innlandet

Kransenedleggelse på Veteranmonumentet i Kongsberg.

Ordfører i Kongsberg Kari Anne Sand, Sjef HV 03; Morten Sundalen, Sjefssjersjant HV 03 Ole Terje Sannes, leder veteranforeningen I Kongsberg Henning Martiniussen, Flaggvakter er Geir Bergesen og Ragnar Johnsen.

Elverum, Innlandet

Ordfører Lilian Skjærvik og sjef vinterskole oberst Jo Haugom hedret veteranene under kransenedleggelse på Christianfjell festning i Elverum 8 mai, skriver Forsvaret i sitt mediearkiv.

Ordfører Lillian Skjærvik og oberst Jo Haugom, sjef vinterskolen markerte dagen på Elverum.

Vikersund, Viken

Kransnedleggelse på Bauten ved Heggen kirke, Vikersund. Feltprest Geir Holberg og Områdesjef Steinar Andersen deltok fra Heimevernet, sammen med ordfører Sunni Aamodt.

Markering i Viksersund.

Dirdal, Rogaland:

8. mai-markeringen på krigsminnesmerket i Dirdal. Områdesjef kaptein Kjell Stangborli holdt tale og la ned krans sammen med ordfører Frode Fjeldsbø.

Kaptein Kjell Stangborli og ordfører Frode Fjeldsbø.

Intervju med en oldemor

En leser har sendt oss dette intervjuet som hennes seks år gamle datter gjorde med sin oldemor i anledning frigjørings- og veterandagen.

Transkribert intervju med en oldemor.

11:50, Nasjonalmonumentet

– 75 år er gått siden en av de gladeste dagene i vårt lands historie: Endelig kunne vi feire frigjøringen etter fem mørke krigsår, sa kong Harald i sin tale på Akershus festning.

Han påpekte det paradoksale i at vi denne frigjøringsdagen har fått friheten vår innskrenket på grunn av koronaviruset.

– I en tid med mindre frihet for oss alle, en tid som er vanskelig for mange, skal vi også huske på å bygge opp hverandre, sa kongen, og la til:

– For nok engang har vi blitt minnet om hvor avhengig vi er av våre små og store felleskap. Vi skal hente ut det beste i hverandre, så hver og én kan få bidra på sin måte til å styrke landet vårt for fremtiden.

Kong Harald ankommer Akershus festning i anledning frigjørings- og veterandagen.

Se NRKs sending her.

Medaljetildeling Moss

Områdesjef Moss HV, Stig Lande og medaljemottaker Ivar Ernø. I år ble medaljene tildelt ved mottakernes bopel.

To veteraner i Moss, Vetli Tveiten og Ivar Ernø, er tildelt medaljer i anledning 8. mai. Tveiten mottok Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin innsats i FNs observatørstyrke i Libanon 1994-95, mens Ernø er tildelt både Tysklandsbrigadenes medalje og Intops-medaljen, skriver Stig Lande, områdesjef i Moss HV til Forsvarets forum.

10:45, Minnelunden

– Rett før 2. verdenskrig tok slutt ble 42 norske gutter og menn henrettet her på Akershus festning. I dag hedrer vi spesielt alle dem som kjempet for Norges selvstendighet under krigen, sa leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt. Hun, sammen med sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland og soldater fra H. M. Kongens garde, la ned kranser på minnelunden.

Se NRKs sending her.

Leserbilde:

Leserbilde sendt inn til Forsvarets forum.

10:00, Retterstedet

Benker i en meters avstand sto klare da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen spaserte opp til Retterstedet. Der møtte han leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt. De to hilste med hånden mot brystet for å overhode en meters avstand etter myndighetenes smittevernretningslinjer.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hilser stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen velkommen. I bakgrunnen står forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Siden ankom stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Deretter gikk de alle inn mellom hekkene som omkranser Retterstedet og satt seg på benkene – to på hver sin kant av benken i smittevernvennlig avstand.

Se NRKs sending her.

08:00, flaggheising

– Veldig godt gjennomført, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til tre soldater som nettopp har heist det norske flagget på Akershus slott.

Klokken er 8. Syrinene er på bristepunktet og slottets murer er toppet med irrgrønn vegetasjon denne maimorgenen. Trompetene til sersjant Tone Fossum Olsson og korporal Sebastian Haukås fra Forsvarets stabsmusikkorps akkompagnerer klokkespillet fra Oslo rådhus.

Mens det norske flagget ble heist, ga forsvarssjefen honnør.

– Hva tenker du på på en dag som dette?

– Jeg syns dette er en fantastisk dag, fordi frigjøringsdagen og veterandagen hedrer og markerer 75 år denne gangen, med frihet og fred. 75 år hvor vi har heist flagget her hver eneste morgen. Det forteller oss noe om hvorfor vi har et forsvar, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Powered by Labrador CMS