Nyheter

AUDIENS: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var en av en håndfull representanter for ulike samfunnsaktører som fikk besøke prinsesse Ingrid Alexandra på 18-årsdagen. Han ga henne tre drømmedager - og slang på et fallskjermhopp.

Prinsessen fikk tre drømmedager i Forsvaret og et fallskjermhopp i fødselsdagsgave

AKERSHUS FESTNING/ SLOTTET (Soldatnytt): Prinsesse Ingrid Alexandra kan selv velge om hun vil inn i Forsvaret eller ikke. – Hun hadde jo passa overalt i Forsvaret, av det vi har sett så langt, sier forsvarssjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

21. januar 2022 ble HKH Prinsesse Ingrid Alexandra 18 år og myndig. I bursdagsgave fra Forsvarssjefen fikk hun 21 skudd fra saluttstasjonene i Norge. På Akershus festning var det sjef FFT (Forsvarets Fellestjenester), brigader Arne Opperud, som hadde hovedansvar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

SALUTTERTE: Brigader Arne Opperud hadde ansvar for saluttene på Akershus festning. Han syns det er like stas hver gang.

Lang tradisjon

Før salutten som startet 12.00 presis, snakket Soldatnytt med Opperud om saluttradisjonen.

— Dette med saluttering er jo en kjempelang tradisjon og internasjonalt er dette en vanlig måte å markere overgangsriter på, sier Opperud til Soldatnytt.

Tradisjonene er flere hundre år gammel og i dag skytes det salutter i Norge for kongeparet og kronprinsparets bursdager og flaggsalutt.

— Flaggsalutt er på noen offisielle høytider, 8. mai, nasjonal veterandag og frigjøringsdag, vi skyter for 17. mai og den 7. juni.

— Er det like gøy å se på kanonavfyring nå som det var første gangen?

— Ja, det er alltid stas. Det er høytid, det er en eksklusiv form for hilsing. Her engasjerer det nesten hele kroppen. Du hører, du ser, du lukter og du kjenner vibrasjonene, sier Opperud.

21 SKUDD: Brigader Arne Opperud hilser i forgrunnen, mens HV-02 Derby står for lading og avfyring av kanonene i bakgrunnen.

De 21 skuddene

Bakgrunnen for de 21 skuddene kommer av lange tradisjoner. I Sjøforsvaret hadde de gamle fartøyene syv kanoner på øvre dekk og før de skulle inn i havn for å vise at man kom med fredelige hensikter så tømte man kanonene. Det var sju, også svarte man fra landsiden med tre for hvert skudd.

— Ellers så kan man si at det er et produkt av tre ganger syv. Tre er nesten et litt hellig tall, treenighet. Det er kobling mellom stat og kirke, og det har det vært igjennom århundrer. Syv er en helhet, en hel uke, og tre ganger syv er 21, sier Opperud om tradisjonene bak de symboltunge tallene.

Den eksakte rekkevidden på lyden til kanonene er ikke Arne Opperud helt sikker på, men det høres godt i Oslogryta, sier han.

PRESIS: Saluttskuddene avfyres med fem sekunders mellomrom. Denne klokken fra andre verdenskrig, holder kontroll på tiden.

Heimevernets HV-02 Derby var de som fikk æren av å fyre av kanonene i salutten. Skuddene skal fyres av hvert femte sekund og times av en klokke brukt under andre verdenskrig av amerikanerne da de slapp bomber over Tyskland.

En hilsen til prinsessen

— Har du en hilsen til prinsessen?

— Ja, vi fra Forsvaret og fra kommandantskapet, vi hilser HKH prinsesse Ingrid Alexandra med myndighetsdagen og ønsker hell og lykke, sier Opperud.

Drømmedag i Forsvaret

I tillegg til salutten fikk prinsessen tre drømmedager i Forsvaret i fødselsdagsgave, én i hver gren; sjø, luft og hær. Disse dagene kan prinsessen bruke for å utforske hva Forsvaret har å by på og hun får prøvd det hun skulle ønske.

Disse var forsvarssjef Eirik Kristoffersen på Slottet for å overrekke.

GRATULERTE 18-ÅRINGEN: Forsvarssjefen var innom på Slottet for å overlevere gaven til prinsessen.

Etter at Kristoffersen hadde overrakt gaven, satt de seg ned med kronprinsparet uten mediene for å snakke om mulighetene i Forsvaret.

– Vi var ikke innom alle detaljene, men derfor skal hun få disse dagene nå, så ser hun mulighetene og kanskje kan bestemme seg for at hun trenger å gjøre det, sier forsvarssjefen når Soldatnytt prater med ham på Slottsplassen etter besøket.

Ikke nok med de tre drømmedagene, prinsessen skal også få hoppe i fallskjerm. Dette er noe prinsessen ønsket seg, og forsvarssjefen ordnet det også.

– Og så la jeg på et fallskjermhopp, for jeg hadde lest et intervju med henne i VG, der hun ønsket å hoppe i fallskjerm og da fikk hun det i tillegg. Det var litt spontant, men det ville hun gjerne gjøre.

Det er opp til prinsessen

Det er tradisjon for tronarvingene å gjennomgå en militær utdannelse. Kronprins Haakon har tidligere vært tydelig på at hans barn skal få velge om de ønsker det selv.

– Hun har jo alle muligheter, men det bestemmer hun selv, så jeg kommer ikke til å ha verken forventning eller noen ting til, sier forsvarssjefen når Soldatnytt spør om prinsessens muligheter til utdanning i Forsvaret.

Prinsessen har fremdeles et år igjen på videregående og kan bruke tiden på å bestemme seg for hva hun vil videre.

– Hun hadde jo passa overalt i Forsvaret av det vi har sett så langt, sier forsvarssjefen.

PÅ BESØK: Prinsessen Ingrid Alexandra besøkte Rena leir i fjor. Besøket var en konfirmasjonsgave fra Forsvaret. Her øver hun seg på å hoppe i fallskjerm. Til fødselsdagen fikk hun et ekte hopp av forsvarssjefen.

Prinsessen har allerede fått utforske noen sider ved Forsvaret, da hun har besøkt Jegertroppen og flydd i baksetet på F-16. Turen til Jegertroppen fikk prinsessen i konfirmasjonsgave i 2019. Og etter at forsvarssjefen ble informert om at F-16 skulle fly sine siste turer, ble prinsessen invitert med på den siste turen.

Tett forhold mellom kongefamilien og Forsvaret

Når Soldatnytt spør forsvarssjefen hva han mener det er viktig for prinsessen å vite om Forsvaret svarer han:

– Kongefamilien står for både kontinuitet og historien om kongefamilien i Norge er en historie om det moderne Norge etter 1905.

Forsvarssjefen mener det er viktig at hun får oversikt over hva Forsvaret har av kapasiteter og hva tilstanden er, på lik linje med andre samfunnsinstitusjoner som for eksempel skole, helse, styresett og justis.

– Så tenker jeg at det viktigste er at hun er godt oppdatert. Og historien har vist at kongefamilien har hatt et veldig tett forhold til Forsvaret, sier Kristoffersen.

Soldatnytt har spurt om hun vil få en spesiell uniform eller tiltale dersom hun skulle velge å gå inn i Forsvaret. Forsvarssjefen sier at det ikke vil bli noen markører på uniformen og at hennes tiltale vil bli diskutert hvis det blir offentliggjort at hun skal inn i Forsvaret.

– Det vil vi jo diskutere når hun skal inn, men tradisjonen har vært at i offisielle sammenhenger så gjør man det, men i lag eller besetning eller i crewet så bruker man samme tiltaleformen som man gjør seg imellom og mellom soldatene.

Powered by Labrador CMS