Nyheter
RADAR: Denne radaren var utplassert på Ain Al Assad-basen i Anbar-provinsen i Irak mellom 2016 og 2019, og sørget for å dekke et hull i overvåkningen av luftrommet i Irak.
Foto: Det danske forsvaret
Danskene trekker ut det siste bidraget til kampen mot IS
Danmark har bidratt til Operation Inherent Resolve (OIR) siden 2014. Nå trekkes bidraget tilbake av to årsaker.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi trekker enheten hjem til Danmark nå, dels fordi den islamske staten (ekstremistgruppen IS) er så redusert i størrelse at det ikke er samme behov for vårt bidrag. Og dels fordi vi har behov for å gjenoppbygge kampkraft til truslene vi ser i våre nærområder, sier sjefen for Air Control Wing, oberst Bjarke Lomborg, i en pressemelding fra det danske Forsvaret.
Danmark har bidratt i kampen mot IS i Irak og Syria med kampfly, transportfly, en fregatt til en fransk hangarskipgruppe, en radar og operatører, og trenere som har utdannet irakiske sikkerhetsstyrker.
Siden 2016 har danske spesialister på overvåkning av luftrom og ledelse av luftoperasjoner deltatt i OIR. I begynnelsen satt de opp en mobil radar på Ain Al Asad-basen i Anbar-provinsen i Irak. Der har også norske soldater vært stasjonert i en årrekke, for tiden med et vakt- og sikringsbidrag på omtrent 35 personer.
Den danske radaren dekket et hull i radardekningen av irakisk luftrom. I tillegg hadde Danmark operatører i De forente arabiske emirater, som var del av ledelse og kontroll av den amerikanskledede koalisjonens luftoperasjoner i regionen.
I 2021 flyttet den amerikanske enheten KINGPIN, som de danske kontroll- og varslingsoperatørene ble del av, til Shaw air force base i Sør-Carolina. Derfra har de kunnet kontrollere luftrommet over Irak og Syria.
Bidraget som nå avsluttes, er det siste enhetsbidraget til OIR. Det er fortsatt dansk personell ved koalisjonens hovedkvarter, i tillegg til danske soldater i Irak i regi av Nato.