Nyheter:
Storstilt bloddonasjon til sikkerhetsstyrker i Etiopia
Flere hundre etiopiere sto torsdag klare til å gi blod til sikkerhetsstyrker som deltar i offensiven i Tigray-regionen, der tusenvis har flyktet fra kampene.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sudanske myndigheter melder at rundt 10.000 etiopiske flyktninger har krysset grensa de siste dagene. Men landet forbereder seg på at 200.000 kan følge etter.
Det er nå gått over en uke siden Etiopias statsminister Abiy Ahmed innledet en militæroffensiv, inkludert flyangrep, mot Tigray-opprørere og partiet TPLF. Det som utløste krigshandlingene, var ifølge myndighetene TPLF-angrep mot militærbaser.
Donerer blod
Torsdag ble det gjennomført støttemarkeringer i Etiopias hovedstad Addis Abeba, der hundrevis av personer hadde møtt fram for å donere blod til sikkerhetsstyrkene som deltar i offensiven.
– Blodet viser vår respekt for hæren, sa ordfører i Addis Abeba, Adanech Abebe. Hun framholdt at Etiopias befolkning nå samler seg mot TPLF.
– Angrepet som TPLF gjennomførte mot hæren vår, er en skam for Etiopia. Noe slikt har aldri hendt før, og vi fordømmer det, understreker hun.
Henrettelser
Tigray har vært avskåret fra kommunikasjon med omverdenen siden militæroffensiven startet 4. november, og det er foreløpig mye som er uavklart om situasjonen.
Men statsminister Abiy Ahmed tvitrer torsdag at hæren har gjenerobret byen Shire, der de angivelig fant likene av henrettede soldater, bundet på hendene og føttene, melder nyhetsbyrået DPA.
Etiopias nasjonalforsamling har vedtatt å fjerne immuniteten til medlemmene av den regionale forsamlingen i Tigray, der TPLF er det regjerende partiet.
Humanitær krise
FN advarte onsdag om alvoret i situasjonen og frykter utstrakt vold mot sivile.
– Manglende adgang til Tigray betyr at mat, helsehjelp og annen nødhjelp ikke kan bli fraktet inn i regionen, understreket FNs samordningskontor for humanitære saker (OCHA) i en rapport.
Samtidig kan flyktningkrisen og kamper i grenseområdene bidra til å vikle Sudan og Eritrea inn i konflikten. Nå frykter flere en varig destabilisering av situasjonen på Afrikas Horn.
Statsminister Abiy Ahmed ble tildelt Nobels fredspris i 2019.