Her gjennomfører amerikansk helsepersonell den første evakuering med «Transport Isolation System»
Her gjennomfører amerikansk helsepersonell den første evakuering med «Transport Isolation System»

VG: Norske soldater frykter korona-katastrofe i Afghanistan

Et feltsykehus i Afghanistan styres nå av norske soldater. De melder om kraftig underrapportering i koronatall, og frykter katastrofetilstander, skriver VG.

Publisert Sist oppdatert

De norske soldatene på feltsykehuset ved Hamid Karzai Internasjonale flyplass mener det bare er et tidsspørsmål før det kommer et utbrudd også inne i leiren. Soldatene frykter katastrofetilstander, skriver VG.

– Vi forventer et utbrudd også i leiren. Foreløpig har alle tilfellene vært i karantenefasilitetene, sier oberstløytnant og Senior Medical Officer, Christian Medby over telefon fra Afghanistan til avisen.

Allerede har tre personer vært smittet. De ble fredag evakuert av det amerikanske luftforsvaret, som fraktet dem ut i det amerikanerne kaller «Transport Isolation System».

– Ingen av de tre var kritisk dårlig på noe vis, men spesielt to av dem hadde risikofaktorer, så vi ønsket å få dem ut, forteller Medby videre.

Da VG publiserte saken mandag, var det fra offisielt hold meldt om kun 607 smittetilfeller i Afghanistan og 18 koronadødsfall. Samtidig meldte nabolandet Iran om hele 71.686 smittede, og 4474 døde.

De norske soldatene tror ikke at tallene fra landet de er i, kan stemme.