Nyheter

DREPT UNDER KAMPER: Den indiske Reuters-fotografen Danish Siddiqui ble drept under kamper mellom afghanske regjeringsstyrker og Taliban ved Spin Boldak-grenseovergangen mellom Afghanistan og Pakistan torsdag kveld.
DREPT UNDER KAMPER: Den indiske Reuters-fotografen Danish Siddiqui ble drept under kamper mellom afghanske regjeringsstyrker og Taliban ved Spin Boldak-grenseovergangen mellom Afghanistan og Pakistan torsdag kveld.

Harde kamper på grensa mellom Afghanistan og Pakistan

Afghanske regjeringsstyrker kjemper for å gjenerobre en viktig grenseovergang til Pakistan, som ble erobret av Taliban tidligere i uka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grenseovergangen Spin Boldak ligger mellom Kandahar i Afghanistan og Quetta i Pakistan, der Talibans ledelse er kjent for å holde til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Afghanske styrker kjemper mot Taliban, som har søkt tilflukt i private hjem, sa en talsmann for afghansk politi, Jamal Nasir, fredag morgen.

Ifølge den afghanske nyhetskanalen Tolo har Pakistan advart afghanske fly mot å komme nærmere grensa enn 18 kilometer, noe som gjør det vanskelig å bekjempe opprørerne fra lufta. Dette bekreftes av Afghanistans visepresident Amrullah Saleh.

Pakistan advarte

– Det pakistanske flyvåpenet har kommet med en offisiell advarsel til den afghanske hæren og det afghanske flyvåpenet om at ethvert forsøk å fjerne Taliban fra Spin Boldak-området vil bli møtt og slått tilbake av pakistanske fly, tvitret han.

Saleh anklaget pakistanske regjeringsstyrker for å gi flystøtte til Taliban i enkelte områder, noe Pakistans utenriksdepartement nekter for.

Les også: USA har fått sin første kvinnelige spesialbåtoperatør

– Men Pakistan setter i verk nødvendige tiltak eget territorium for å beskytte styrkene og befolkningen vår, heter det i en kunngjøring derfra.

Spin Boldak-overgangen er den siste av flere grenseoverganger som Taliban har erobret de siste ukene. Opprørerne kontrollerer også overganger til Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan og Iran.

Reuters-fotograf drept

Torsdag kveld ble en indisk Reuters-fotograf drept nær Spin Boldak, der han hadde dekket kamphandlinger de siste to ukene.

Danish Siddiqu var sammen med soldater fra den afghanske regjeringshæren og skal ha havnet i kryssild da de ble angrepet av Taliban.

Ifølge Reuters var han en erfaren fotograf som hadde jobbet for nyhetsbyrået siden 2010. Han hadde blant annet dekket Rohingya-krisen, protestene i Hongkong og jordskjelv i Nepal.

For bildene av Rohingya-flyktninger fra Myanmar ble han sammen med en gruppe andre Reuters-fotografer i 2018 belønnet med Pulitzerprisen.

Rykker fram

Taliban har rykket fram i provins etter provins i Afghanistan siden USA og Nato innledet sin tilbaketrekning tidligere i år.

Opprørerne hevder nå å kontrollere 85 prosent av landet, og regjeringen i Kabul sitter igjen med lite annet enn en samling med provinshovedsteder som stort sett må få forsyninger og forsterkninger luftveien.

Les også: Dette er verdens ti største våpenprodusenter

Fredssamtalene som har gått i Doha, har stått i stampe de siste månedene, men det ryktes nå at partene er villige til å møte hverandre igjen. Flere høytstående regjeringsrepresentanter skal ha gått om bord i fly til Doha fredag ettermiddag.

Våpenhvile

Taliban tilbød tidligere i uka tre måneders våpenhvile mot at den afghanske regjeringen løslater rundt 7.000 opprørere som holdes fanget, opplyste regjeringens forhandlingsleder.

Taliban krever også at lederne deres fjernes fra FNs svarteliste, sa Nader Nadery.

Torsdag inngikk opprørerne en våpenhvile med myndighetene i den vestlige Badghis-provinsen.

Powered by Labrador CMS