Nyheter

EVAKUERT: Amerikanske soldater venter på å gå om bord flyet som tok dem ut av Afghanistan. De siste amerikanske soldatene forlot landet mandag, 20 år etter at USA og Nato først invaderte.
EVAKUERT: Amerikanske soldater venter på å gå om bord flyet som tok dem ut av Afghanistan. De siste amerikanske soldatene forlot landet mandag, 20 år etter at USA og Nato først invaderte.

Måling: Sju av ti amerikanere mener landet ikke nådde målene i Afghanistan

69 prosent av den amerikanske befolkningen mener at USA ikke nådde målene sine i Afghanistan, viser en måling fra Pew Research Center.

Publisert

Det er knapt forskjell folk som sier de er demokrater og folk som sier de er republikanere. 69 prosent av demokratene mener USA ikke fikk til det de hadde som mål, mens 70 prosent av republikanerne sier seg enige, skriver Pew.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er imidlertid stor avstand i oppfattelsen av om den totale uttrekkingen fra Afghanistan var riktig. 70 prosent av demokratene støtter den, men bare 34 prosent av republikanerne.

Folket er kritiske til Biden-administrasjonens håndtering av situasjonen i Afghanistan. Kun 27 prosent mener at det er gjort en god eller strålende jobb, mens hele 42 prosent sier situasjonen har blitt dårlig håndtert.

Les mer: Amerikansk helikopterpilot reddet norske soldater i Afghanistan – fikk historisk medalje

Tidligere president Donald Trump ønsket å trekke alle soldatene ut av landet innen 1. mai. Nåværende president Joe Biden forlenget fristen til 31. august.

54 prosent av befolkningen sier at det var riktig å trekke USA ut av Afghanistan, mens 42 prosent sier at det var feil. 10.348 personer ble spurt i målingen, som ble utført mellom 23. og 29. august, altså før uttrekkingen var fullført.

De fleste ble også spurt før terrorangrepet mot flyplassen i Kabul 26. august, der 13 amerikanske soldater var blant de minst 180 som ble drept. Pew skriver imidlertid at det generelt sett var små endringer i svarene de fikk inn før og etter angrepet.

Les mer: USA skal ha brukt missil utstyrt med «sverdblader» mot IS i Afghanistan

Den islamistiske gruppa Taliban, som styrte Afghanistan fra 1996 og til de ble styrtet i da USA og Nato invaderte landet i 2001, tok tilbake makten i løpet av august.

Den internasjonale militæroperasjonen i Afghanistan, der også Norge var involvert, tok slutt mandag.

Powered by Labrador CMS