Nyheter

KOLLAPS: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus, her under et besøk i Libanon i forrige uke, advarer om kollaps i Afghanistans helsevesen.

WHO: Helsevesenet på sammenbruddets rand i Afghanistan

Helsevesenet i Afghanistan er i ferd med å bryte sammen. Landet kan bli kastet ut i en umiddelbar humanitær katastrofe, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kom med uttalelsene onsdag etter et besøk til Kabul sammen med WHOs regiondirektør Ahmed al-Mandhari.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bistandsmidler ble stanset etter at Taliban grep makten i august. Tusener av helseklinikker har ikke lenger penger til utstyr eller til å betale de ansatte, uttalte Tedros.

– Mange av disse sentrene har nå redusert driften eller stengt, noe som tvinger helsearbeidere til å fatte vanskelige beslutninger om hvem som skal reddes og hvem som må dø, sier Tedros.

Færre kvinnelige sykepleiere går på jobb, og kvinnelige pasienter holder seg derfor også unna klinikkene etter Talibans overtakelse.

9 av 37 koronaklinikker har måttet stenge. Nå foretas det mindre testing og færre koronavaksinasjoner i landet.

Det ligger for tiden 1,8 millioner vaksinedoser på lager i Afghanistan og som det haster med å sette. Dessuten er utryddingen av polio satt i fare, og forekomst av meslinger øker. WHO og organisasjonens partnere står klar til å gå dør-til-dør i hele landet for å vaksinere mot polio, meslinger og koronavirus.

WHO har fraktet 170 tonn medisinsk utstyr til landet etter at Taliban tok makten. For å fortsette å gi hjelp, trenger WHO rundt 330 millioner kroner de neste fire månedene.

Powered by Labrador CMS