Nyheter

OFFENSIV: Taliban-opprørere patruljerer gatene i Bhazni, hovedstaden i provinsen med samme navn.
OFFENSIV: Taliban-opprørere patruljerer gatene i Bhazni, hovedstaden i provinsen med samme navn.

Talibans lynoffensiv fortsetter

Talibans offensiv raser nådeløst videre. Opprørerne har det siste døgnet inntatt en rekke storbyer i Afghanistan, senest Kandahar og Lashkar Gah.

Publisert

Kandahar, som er hovedstad i provinsen med samme navn, var tidligere Taliban-bevegelsens hovedsete. Taliban hevdet at de har tatt over byen, og en innbygger i byen fortalte til AFP at regjeringsstyrkene ser ut til å ha trukket seg tilbake til et militæranlegg utenfor byen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Kandahar er fullstendig erobret, tvitret en Taliban-talsmann.

Senere bekreftet to lokale politikere til nyhetsbyrået DPA at Kandahar har falt til opprørsgruppen. Like etter bekreftet en høytstående sikkerhetskilde til AFP at også Lashkar Gah, der kampene har pågått i ukevis, er tapt for regjeringsstyrkene.

Flere andre provinshovedsteder er beleiret og under angrep, blant dem Mazar-e-Sharif nord i landet.

Lynrask offensiv

Tidligere torsdag falt Herat, hovedstad i provinsen med samme navn og landets tredje største by, til Taliban. Dermed har gruppen fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan, dagen etter at de gjorde ferdig erobringen av den nordøstlige delen av landet. Fjorten hovedsteder er falt på bare én uke.

Les også: Forsvarssjefen til TV2: – Norske soldater har deltatt i krig i Afghanistan

Også Ghazni, som ligger strategisk til ved hovedveien mellom Kabul og Kandahar, 15 mil sør for Kabul, falt torsdag. Senere ble det meldt at også Qale-e Naw, hovedstad i Badghis-provinsen i nordvest, er falt.

Erobringen av Ghazni regnes som en av de viktigste i offensiven til Taliban, som startet da USA og Nato innledet tilbaketrekningen i mai.

Den siste vurderingen fra amerikansk etterretning er at Kabul kan havne under press fra opprørerne innen 30 dager. Dersom dagens utvikling fortsetter, kan Taliban ha full kontroll over Afghanistan innen få måneder, mener amerikanerne.

Sender soldater for å bistå evakuering

USA har besluttet å sende 3.000 soldater til Kabul for å bistå evakueringen av ambassaden der, og AP får opplyst at Canada vil sende spesialstyrker for å hjelpe til med evakueringen av landets ambassade.

Storbritannia vil sende rundt 600 soldater for å hjelpe britiske statsborgere med å forlate Afghanistan, og i Danmark har tvangsutsendelser av 45 afghanske asylsøkere blitt stanset inntil videre.

Les også: EU-ambassadører vil ha slutt på tvangsretur til Afghanistan

Ifølge en afghansk regjeringskilde har president Ashraf Ghani nå invitert Taliban til å bli med en samlingsregjering, melder flere medier.

Det er uklart hva som er nytt i tilbudet, da maktdeling i bytte mot våpenhvile har vært tema for fredssamtalene i Doha siden september i fjor.

Trues med isolasjon

EU og verdenssamfunnet truet torsdag Taliban med diplomatisk isolasjon om de tar makten i Afghanistan med vold, slik de nå ligger an til med sin lynoffensiv.

Utsendinger fra USA, Kina og Russland samt flere andre land som er samlet i Qatar til forhandlinger om Afghanistan, sier de ikke vil anerkjenne en afghansk regjering som dannes på basis av maktbruk.

De oppfordrer Taliban til snarest å stanse angrepene på provinshovedstedene, og de ber partene om å trappe opp den pågående fredsprosessen.

– Hvis de tar makten med vold og oppretter et islamsk emirat, vil Taliban stå overfor manglende anerkjennelse, isolasjon, mangel på internasjonal støtte og utsikter til fortsatt konflikt og langvarig mangel på stabilitet, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Powered by Labrador CMS