Nyheter:

SAMTALER: Drøyt tretti år etter at Sovjetunionen trakk seg tilbake etter en ti år lang krig i Afghanistan, er russerne igjen en aktør, men velger altså diplomatiet denne gangen.

Afghanistan-samtaler i gang i Russland

Russland har samlet representanter for Afghanistans regjering, Taliban og internasjonale observatører for å blåse liv i fredsprosessen. Samtalene åpnet torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi håper dagens samtaler kan bidra til å oppnå fremdrift i de inter-afghanske samtalene, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov før møtet i Moskva. Han ba regjeringen og Taliban innta en konstruktiv holdning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– De partene i Afghanistan som ønsker forsoning, kan kun oppnå fred gjennom forhandlinger og kompromiss. Det er viktig å skrive under en avtale som tjener interessene til alle viktige etniske og politiske krefter i landet og som kan avgjøre hvilken retning utviklingen i landet vil ta, sier Lavrov.

Fastlåst i Doha

Samtalene i Moskva skjer samtidig som den USA-ledede prosessen i Qatars hovedstad Doha har gått i stå. Mens regjeringene i USA og Kabul har presset på for å få Taliban til å inngå våpenhvile, har sistnevnte sagt at de vil forhandle om det i fredssamtaler med Afghanistans regjering.

Dette er det første av tre møter russerne planlegger fram mot 1. mai. Det er datoen USA og Nato skal trekke sine styrker ut av landet, dersom det er fremgang i fredsprosessen og Taliban oppfyller sine forpliktelser. Mange afghanere frykter at en tilbaketrekking vil føre til at kampene mellom ulike grupper i landet blusser opp igjen. Verken Nato eller USA har fattet noe vedtak om tilbaketrekking ennå.

Les også: Forsvaret utsetter opptaksprøver

Fra krig til diplomati

I tillegg til Abdullah Abdulla, som leder den afghanske regjerings forsoningsråd, og Talibans medgrunnlegger mulla Abdul Ghani Baradar, deltar USAs utsending Zalmay Khalilzad i Moskva. Også Pakistan, Iran, India og Kina er representert.

Lavrov sier de internasjonale deltakerne må hjelpe til med å legge forholdene til rette for å komme fram til en avtale.

Drøyt tretti år etter at Sovjetunionen trakk seg tilbake etter en ti år lang krig i Afghanistan, er russerne igjen en aktør, men velger altså diplomatiet denne gangen. Russiske myndigheter kniver med USA om innflytelse i Afghanistan og har rakt ut en hånd til de stridende partene i landet. I 2019 var Russland vertskap for samtaler mellom flere afghanske grupper.

Les også: Sju hester fikk panikk under helikopteroverflygning – Luftforsvaret betaler erstatning

Powered by Labrador CMS