Nyheter

ØVELSE: Russland skal både holde øvelse og bistå Tadsjikistan på grensa til Afghanistan. Bilder viser russiske stridsvogner under en øvelse i Sibir i 2018.

Russland skal holde øvelser nær den afghanske grensen

Afghanistans naboland frykter terror, flyktningstrømmer og narkotikakriminalitet, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland planlegger en øvelse langs grensa mellom Tadsjikistan og Afghanistan. Russiske stridsvogner stasjonert på Moskvas egen base i Tadsjikistan, ankom grensen til Afghanistan forrige uke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser at stridsvognene skal brukes i en russisk hærøvelse neste måned. Det skriver The Moscow Times.

Øvelsen vil foregå nær grensen til Afghanistan, på øvingsfeltet Harb-Maidon fra 5. august til 10. august. Både Tadsjikistan og Usbekistan skal delta.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser om at russiske soldater nå befinner seg i øvingsfeltet, ikke langt unna Taliban.

Skal ikke angripe Afghanistan

Alexander Lapin, sjef for det sentrale militærdistriktet, har sagt at troppene vil gjennomføre øvelser for å beseire «ulovlige væpnede enheter som invaderte territoriet til et alliert land».

I tillegg skal 1500 russiske soldater delta i en annen øvelse som skal foregå i Usbekistan fra 30. juli til 10. august. Denne øvelsen skal i likhet med den andre også foregå tett opp til Afghanistans grense.

STORØVELSE: Torsdag 22. juli ble den største militærøvelsen i Tadsjikistan histore gjennomført, på bakgrunn av den urolige situasjonen i Afghanistan.

Som følger av uttrekkingen av Nato-styrkene, har Taliban gjenvunnet kontrollen over flere distrikter og grenseoverganger i landet. Afghanske regjeringssoldater og sivile har de siste ukene flyktet over grensen, til blant annet Tadsjikistan, på flukt fra Taliban.

Les også: Tadsjikistan mobiliserer 230.000 soldater av frykt for Taliban

Moskva opplyser om at de ikke kommer til å gjennomføre luftangrep eller invadere Afghanistan under deres opphold i nærheten av grensen.

Hjelper til å bygge grenseutpost

I tillegg til de to øvelsene, skal Russland også hjelpe Tadsjikistan med å bygge en utpost på den tidligere sovjetiske hovedgrenseovergangen til Afghanistan.

Viseadministrerende utenriksminister Andrei Rudenko sa til det statsdrevne nyhetsbyrået RIA Novosti at Taliban kontrollerer nesten hele den tadsjikisk-afghanske grensen og advarte om al-Qaida og Den islamske staten som styrker sine posisjoner der.

PRESIDENTER: Russlands president Vladimir Putin (t.h) i samtale med Tadsjikistans president Emomali Rakhmon under et møte i Moskva i mai.

– En mellomstatlig avtale om å gi gratis hjelp til bygging av en tadsjikisk-afghansk grenseutpost holder nå på å bli utarbeidet for signering, sa Rudenko.

Han forteller at Russland mest sannsynlig vil fortsette å støtte Tadsjikistans forsvar.

Russland har sagt at USA mislyktes i oppdraget i Afghanistan og beskyldte tilbaketrekningen av USA-ledede styrker for den raskt forverrede stabiliteten i det krigsherjede landet.

Frykter to ting

Kristian Berg Harpviken, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio og Afghanistan-ekspert, forteller at de sentralasiatiske nabolandene frykter for egen stabilitet.

– I Tadsjikistan har Russland hatt fredsbevarende soldater nesten kontinuerlig siden løsningen på borgerkrigen på midten av 90-tallet.

– Dette er en utvidelse og en oppgradering av det, med noe mer skarpskodde styrker enn de har hatt på grensa, sier Harpviken.

Les også: Russland får nye «dommedagsfly»

Han forteller at nabolandene frykter to ting. Det ene er terrortrusselen.

– Det er en lang historie med at sentralasiatiske ekstremistorganisasjoner har søkt tilholdssted i Afghanistan, og særlig hos Taliban. Det er den ene tingen både Russland og de sentralasiatiske statene frykter.

Den andre tingen er en generell smitteeffekt av et Talibanstyrt Afghanistan.

– De frykter flyktningstrømmer, økonomiske effekter, narkotikakriminalitet, både smugling og tilgang på narkotika hos lokalbefolkningen.

Dette er indirekte smitteeffekter som kan påvirke stabiliteten til regimene i regionene, mener Harpviken.

Powered by Labrador CMS