Nyheter

ØVELSE: Russland skal både holde øvelse og bistå Tadsjikistan på grensa til Afghanistan. Bilder viser russiske stridsvogner under en øvelse i Sibir i 2018.
ØVELSE: Russland skal både holde øvelse og bistå Tadsjikistan på grensa til Afghanistan. Bilder viser russiske stridsvogner under en øvelse i Sibir i 2018.

Russland skal holde øvelser nær den afghanske grensen

Afghanistans naboland frykter terror, flyktningstrømmer og narkotikakriminalitet, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken.

Publisert

Russland planlegger en øvelse langs grensa mellom Tadsjikistan og Afghanistan. Russiske stridsvogner stasjonert på Moskvas egen base i Tadsjikistan, ankom grensen til Afghanistan forrige uke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser at stridsvognene skal brukes i en russisk hærøvelse neste måned. Det skriver The Moscow Times.

Øvelsen vil foregå nær grensen til Afghanistan, på øvingsfeltet Harb-Maidon fra 5. august til 10. august. Både Tadsjikistan og Usbekistan skal delta.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser om at russiske soldater nå befinner seg i øvingsfeltet, ikke langt unna Taliban.

Skal ikke angripe Afghanistan

Alexander Lapin, sjef for det sentrale militærdistriktet, har sagt at troppene vil gjennomføre øvelser for å beseire «ulovlige væpnede enheter som invaderte territoriet til et alliert land».

I tillegg skal 1500 russiske soldater delta i en annen øvelse som skal foregå i Usbekistan fra 30. juli til 10. august. Denne øvelsen skal i likhet med den andre også foregå tett opp til Afghanistans grense.

STORØVELSE: Torsdag 22. juli ble den største militærøvelsen i Tadsjikistan histore gjennomført, på bakgrunn av den urolige situasjonen i Afghanistan.
STORØVELSE: Torsdag 22. juli ble den største militærøvelsen i Tadsjikistan histore gjennomført, på bakgrunn av den urolige situasjonen i Afghanistan.

Som følger av uttrekkingen av Nato-styrkene, har Taliban gjenvunnet kontrollen over flere distrikter og grenseoverganger i landet. Afghanske regjeringssoldater og sivile har de siste ukene flyktet over grensen, til blant annet Tadsjikistan, på flukt fra Taliban.

Les også: Tadsjikistan mobiliserer 230.000 soldater av frykt for Taliban

Moskva opplyser om at de ikke kommer til å gjennomføre luftangrep eller invadere Afghanistan under deres opphold i nærheten av grensen.

Hjelper til å bygge grenseutpost

I tillegg til de to øvelsene, skal Russland også hjelpe Tadsjikistan med å bygge en utpost på den tidligere sovjetiske hovedgrenseovergangen til Afghanistan.

Viseadministrerende utenriksminister Andrei Rudenko sa til det statsdrevne nyhetsbyrået RIA Novosti at Taliban kontrollerer nesten hele den tadsjikisk-afghanske grensen og advarte om al-Qaida og Den islamske staten som styrker sine posisjoner der.

PRESIDENTER: Russlands president Vladimir Putin (t.h) i samtale med Tadsjikistans president Emomali Rakhmon under et møte i Moskva i mai.
PRESIDENTER: Russlands president Vladimir Putin (t.h) i samtale med Tadsjikistans president Emomali Rakhmon under et møte i Moskva i mai.

– En mellomstatlig avtale om å gi gratis hjelp til bygging av en tadsjikisk-afghansk grenseutpost holder nå på å bli utarbeidet for signering, sa Rudenko.

Han forteller at Russland mest sannsynlig vil fortsette å støtte Tadsjikistans forsvar.

Russland har sagt at USA mislyktes i oppdraget i Afghanistan og beskyldte tilbaketrekningen av USA-ledede styrker for den raskt forverrede stabiliteten i det krigsherjede landet.

Frykter to ting

Kristian Berg Harpviken, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio og Afghanistan-ekspert, forteller at de sentralasiatiske nabolandene frykter for egen stabilitet.

– I Tadsjikistan har Russland hatt fredsbevarende soldater nesten kontinuerlig siden løsningen på borgerkrigen på midten av 90-tallet.

– Dette er en utvidelse og en oppgradering av det, med noe mer skarpskodde styrker enn de har hatt på grensa, sier Harpviken.

Les også: Russland får nye «dommedagsfly»

Han forteller at nabolandene frykter to ting. Det ene er terrortrusselen.

– Det er en lang historie med at sentralasiatiske ekstremistorganisasjoner har søkt tilholdssted i Afghanistan, og særlig hos Taliban. Det er den ene tingen både Russland og de sentralasiatiske statene frykter.

Den andre tingen er en generell smitteeffekt av et Talibanstyrt Afghanistan.

– De frykter flyktningstrømmer, økonomiske effekter, narkotikakriminalitet, både smugling og tilgang på narkotika hos lokalbefolkningen.

Dette er indirekte smitteeffekter som kan påvirke stabiliteten til regimene i regionene, mener Harpviken.

Powered by Labrador CMS