Nyheter:

President i USA Donald Trump har kunngjort at USA vil trekke ut sine styrker fra Afghanistan snarlig.
President i USA Donald Trump har kunngjort at USA vil trekke ut sine styrker fra Afghanistan snarlig.

Taliban om Trump-kunngjøring: – Positivt skritt

President Donald Trump sier han vil ha alle USAs styrker ut av Afghanistan før jul, langt raskere enn hittil planlagt. Taliban ønsker nyheten velkommen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi bør ha de få gjenværende modige menn og kvinner som tjenestegjør i Afghanistan, hjem innen jul, tvitret Trump onsdag kveld.

I en avtale som ble inngått med Taliban i februar, var det enighet om at USAs styrker skulle trekkes ut av Afghanistan innen midten av 2021, mot at Taliban lover å hindre terrorister fra å operere fra afghansk territorium.

Torsdag formidag kom Taliban med en uttalelse der de beskriver Trumps tweet som et «positivt skritt», og legger til at de fortsatt forplikter seg til avtalen fra februar.

Det afghanske forsvarsdepartementet la for sin del ut en video der de sier de har evnen til å slå tilbake fiendtlige angrep i hele landet, uten å henvise direkte til Trump-tweeten.

Trump kommer med sitt løfte en måned før presidentvalget i november. Presidenten, som ligger bak på meningsmålingene, vil gjerne vise at han innfrir løftet om å få slutt på USAs «endeløse kriger».

– Forlater Afghanistan sammen

Beslutningen om når Natos medlemsland skal forlate Afghanistan, skal tas i fellesskap, sier alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Kommentaren kommer dagen etter at USAs president Donald Trump lovet å hente de amerikanske styrkene i landet hjem innen jul.

– Vi tok beslutningen om å gå inn i Nato sammen, vi skal ta beslutninger om fremtidige endringer sammen, og når tiden er inne, skal vi dra ut sammen, sier Stoltenberg.

Torsdag holdt han en pressekonferanse sammen med Nord-Makedonias president i anledning sistnevntes besøk til Natos hovedkvarter i Brussel.