Nyheter:

Afghansk sikkerhetspersonell inspiserer område der en bilbombe ble utløst i nærheten av et etterretningslokale i Aybak i Samangan-provinsen 13. juli.
Afghansk sikkerhetspersonell inspiserer område der en bilbombe ble utløst i nærheten av et etterretningslokale i Aybak i Samangan-provinsen 13. juli.

Nato-uttalelse: Uakseptabelt mye vold i Afghanistan

Alle sider har vist evne til å stoppe volden i Afganistan tidligere, skriver Det nordatlantiske råd.

Publisert

I uttalelsen tirsdag oppfordrer rådet alle parter i konflikten til å bidra til raskt å oppklare konflikter som står i veien for at forhandlinger kan begynne.

– Det nivået av vold vi nå ser – særlig drevet fra Talibans side med angrep mot det nasjonale forsvaret i Afghanistan og sikkerhetsstyrker– forblir uakseptabelt høyt, skaper ustabilitet og undergraver troen på fredsprosessen.

Under feiringen av Eid al-Fitr i 2018 og 2020 var det våpenhvile og det var vært redusert vold i perioden fram mot signeringen av avtalen mellom USA og Taliban og den felles erklæringen fra USA og Afghanistan. Da demonstrerte alle parter vilje og evne til å stanse volden.

I uttalelsen opplyser Det nordatlantiske råd at de stiller seg bak FNs bønn om at Taliban skal slutte seg til en humanitær våpenhvile, særlig med tanke på koronapandemien.

– Begge parter må også så snart som mulig løse uenigheter knyttet til fangeløslatelser.

Den militære tilstedeværelsen til Nato og partnerne i Resolute Support Mission, som Norge er del av, er i Afghanistan på grunnlag av en rekke betingelser.

– Vi vil fortsette å rådgi og dersom forholdene ligger til rette for det, justere den militære tilstedeværelsen for å støtte fredsprossen som ble initiert av USA-Taliban-avtalen og den felles erklæringen fra USA og Afghanistan, står det i uttalelsen.

Rådet oppfordrer både den afghanske regjeringen og Taliban til å oppfylle sine forpliktelser, delta i forhandlinger og sikre at terrorister ikke klarer å etablere seg i Afghanistan igjen.