Nyheter

OSLO: Mahbouba Seraj i Afghan Women's Network. Mandag deltar hun i møter med Taliban.

Afghansk kvinneaktivist: – Vær så snill, gi dialogen en sjanse

Samtalene i Oslo kan bidra til å dra Taliban i riktig retning, tror den framtredende afghanske kvinneaktivisten Mahbouba Seraj. Aktivister i Afghanistan er imidlertid kritiske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere menneskerettighetsaktivister, blant dem Seraj, hadde lange møter med Taliban søndag. Mandag klokka 8 møtte de spesialutsendinger fra vestlige land for å gi sine innspill til dem. De vestlige representantene startet deretter sitt møte med Taliban klokka 10.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er ingen resultater ennå. Men vi snakket. Vi fikk sagt hva vi trenger, og hva vi mener bør gjøres. De anerkjente oss, og de hørte oss, sier Seraj fra Afghan Women's Network til norsk presse mandag.

Les også: Støre i New York måtte svare på kritikk om Taliban-forhandlinger.

– Gi oss en sjanse

I Norge har det vært sterke reaksjoner blant afghanere på at Taliban er blitt hentet til Oslo.

– Vær så snill, gi oss en sjanse. Det er 36 millioner mennesker i Afghanistan. Vi kan ikke la dem dø der, og vi kan ikke hente dem ut. Det er realiteten. Vi må bo der. Og da må vi finne en måte å kunne bo der som mennesker, sier Seraj.

– Tror du noe vil komme ut av samtalene?

– Ja. Jeg vet ikke hva, men jeg er håpefull. Jeg håper på en eller annen forståelse for hverandre, sier Seraj, som tror samtalene vil bevege Taliban i riktig retning.

– Ja, det tror jeg oppriktig, sier hun.

Les også: Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge.

Kan knuse tilliten

Hun ble også spurt om hun stoler på Taliban når de sier at de ikke vet noe om kvinneaktivistene som er blitt pågrepet og deretter har forsvunnet i Afghanistan.

– Naturligvis ikke. Jeg vet at de har dem. De må bli løslatt umiddelbart. Vi kan ikke ha det sånn at de sender kvinner og jenter i fengsel og deretter snur seg og sier at de vil snakke med oss.

– Dersom de fortsetter med dette, vil tilliten bli knust. Dette er en krigsforbrytelse, sier Seraj.

Selv vet hun ikke om hun vil være trygg etter møtet.

– Det verste scenarioet er at når jeg kommer hjem, så skyter de meg, sier Seraj, men tar brodden av utsagnet med en liten latter.

Selv har hun ingen planer om å forlate møtet.

– Jeg tror på dialog. Jeg vil fortsette kommunikasjonen. Hvis ikke jeg sitter der og snakker, hvem skal da gjøre det?

Les også: Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære.

Aktivister i Afghanistan er kritiske

Det er imidlertid ikke alle som er positive til at Norge har tatt initiativ til samtaler med Taliban. Kvinneaktivister i Afghanistan retter krass kritikk mot Norge for å ha invitert gruppen til Oslo.

–Jeg er lei meg for at et land som Norge organiserer dette møtet, setter seg ned med terrorister og inngår avtaler, sier Wahida Amiri, en aktivist som jevnlig har demonstrert i Afghanistans hovedstad Kabul etter at Taliban tok makten igjen.

– Det gjør meg veldig trist. Skam på verden for å godta dette og åpne døra for Taliban, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

En aktivist fra byen Bamiyan støtter kritikken.

– Norge har invitert kriminelle og terrorister som ikke har noen respekt for kvinners rettigheter og menneskerettigheten, sier aktivisten, som uttaler seg til AFP på betingelse av anonymitet.

En annen aktivist i Bamiyan sier kvinner nå frykter at rettighetene deres vil bli forhandlet vekk «bak lukkede dører» i Oslo.

Bildet er likevel blandet. Flere kvinneaktivister har deltatt i samtalene i Oslo og ønsket prosessen velkommen.

Powered by Labrador CMS