Nyheter

PARADE: I Talibans militærparade viste de fram ulike kjøretøy amerikanerne etterlot etter å ha trukket seg ut av Afghanistan. På bildet ser man flere pansrede personellkjøretøy.

Taliban i parade med amerikanske våpen

Onsdag 14. august markerte Taliban tre år siden amerikanske styrker trakk seg ut av Afghanistan. I oppstillingen viste de fram amerikanske våpen og kjøretøy som USA forlot.

Publisert Sist oppdatert

Paraden fant sted på en tidligere amerikansk flybase. Flybasen Bagram var i sin tid knutepunktet i USAs krig mot al-Qaeda. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I talene til de talibanske lederne hyllet de alt de hadde oppnådd etter å ha tatt tilbake makten i landet. Blant annet å ha styrket islamsk lov og etablert et militærsystem som angivelig sikrer «fred og sikkerhet».

– Dette er Taliban som gnir seieren sin i ansiktet på oss, sier amerikansk veteran Bill Roggio til Fox News Digital.

Roggio, som er medlem i tankesmien Foundation for Defense of Democracies, kaller paraden et bevis på at USA mislyktes i Afganistan.

Han mener Biden-administrasjonens forsøk på å trekke seg raskt ut har ført til at Taliban har et våpenarsenal forsynt av USA. 

Blant kjøretøyene i militærparaden kunne man se UH-60 Blackhawk helikopter, pansrede personellkjøretøy av typen M113 APC, M1117 guardian, Humvee, M1224 MaxxPro MRAP og det sovjetiske Mi-17 hip helikopter.

President Joe Biden er tidligere kritisert for at talibanstyrker tok over landet kun dager etter at USA trakk seg ut. Noe Biden hadde fortalt en måned tidligere skulle være høyst usannsynlig.

Powered by Labrador CMS