Nyheter
ROAD TRIP: Søndag var utenriksminister Anniken Huitfeldt i Ukraina, tirsdag er hun i Brussel på Syria- og Palestina-møter, før hun ender opp i Marokko og Marrakesh dagen etter.
Foto: Ukrainian Parliament Press Office, NTB
– Kampen mot ISIL er ikke over
Utenriksminister Huitfeldt til anti-terrortoppmøte i Marokko.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
USA og Marokko er vertskap der den norske utenriksministeren deltar på et stort møte i den såkalte anti-ISIL-koalisjonen onsdag 11. mai.
– Terrorangrepene i Afghanistan den siste tiden, som ISIL har tatt på seg ansvaret for, viser at kampen mot ISIL ikke er over. På ministermøtet i Marrakesh skal vi vise samhold og styrke i kampen mot terror, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til Forsvarets Forum.
Hun kommer til møtet i Marokko fra Brussel hvor den norske utenriksministeren tirsdag 10. mai er med på en internasjonal konferanse for Syria og hvor Anniken Huitfeldt også vil lede et møte i giverlandsgruppen for Palestina.
Sprer frykt og usikkerhet
Utenriksminister Nasser Bourita fra Marokko og USAs utenriksminister Antony Blinken er vertskap for møtet i Marrakesh, hvor representanter fra de 84 medlemmene av anti-ISIL-koalisjonen deltar. Behovet for å fortsette kampen mot ISIL i Irak og Syria er klart til stede. Den bekymringsfulle utviklingen i Afrika og i Afghanistan vil også stå på dagsorden.
– Ekstremisme og terrorisme hindrer utvikling, og sprer frykt og usikkerhet i stadig nye områder, også i Afrika. Det er symbolsk viktig at et ministermøte i koalisjonen for første gang finner sted i Afrika, sier den norske utenriksministeren.
Deltatt siden 2014
Norge har deltatt i anti-ISIL-koalisjonen siden 2014. Den militære innsatsen har bidratt til at ISIL ikke lenger kontrollerer territorium. Koalisjonen bistår fremdeles myndighetene i Irak for å hindre at terrorgruppen får nytt fotfeste.
Norge bidrar også med betydelige midler til å stabilisere og dekke grunnleggende behov for befolkningen i de områdene som ISIL tidligere kontrollerte i Irak og til å avhjelpe den humanitære situasjonen i Syria.