Nyheter:

Dansk soldat i Afghanistan.
Dansk soldat i Afghanistan.

To danske soldater i Afghanistan koronasmittet

Ytterligere ni danske soldater er i karantene i Kabul, opplyser Det danske forsvaret. Norge deltar med spesialstyrker og leder et militært sykehus i den samme Nato-misjonen.

Publisert Sist oppdatert

Det er det danske forsvaret selv som melder om de korona-positive soldatene på sine nettsider.

Bakgrunnen for at soldatene, som ikke har vist symptomer på sykdommen, ble testet, er at andre soldater fra det internasjonale Nato-samarbeidet i Afghanistan hadde fått påvist smitte.

Derfor ble fire danske soldater satt i karantene 8. juli og testet. To av dem hadde positive testresultater og alle fire forblir i karantene, opplyser Forsvarskommandoen.

– De to som har testet positivt er uten symptomer på sykdommen og er ved godt mot. De har kontaktet sine pårørende og det er ikke umiddelbart noen grunn til å være urolig, sier oberst Klaus Brieghel, som er sjef for de danske soldatene i Afghanistan i pressemeldingen.

Det danske forsvaret har dessuten satt ni soldater i såkalt preventiv karantene. De er testet og fått negative svar, men forblir i karantene til de er testet en gang til.

Danskene som er smittet, er en del av Resolute Support Mission (RSM). Norge har et spesialstyrkebidrag til RSM på omtrent 60 personer, som skal vare ut 2020, ifølge Forsvarsdepartementet. I april sendte Norge et ledelseselement og et kirurgisk team til det militære sykehuset i Kabul på omtrent 35 personer. De skal lede, organisere og drifte sykehuset.

Det danske forsvaret skriver at RSM har fast prosedyre på at smittede soldater skal evakueres fra misjonen.

– Planen er at de smittede i løpet av ganske få dager blir fløyet til Danmark med et sivilt flyselskap. Innen de kommer til Danmark har vi funnet en løsning på hvordan vi håndterer situasjonen hjemme. Vi har flere muligheter og skal ha valgt den beste for soldatene, sier oberst Jens Lønborg, sjef for pågående operasjoner i Operasjonsstaben. i pressemeldingen.

Har du tips eller innspill til denne saken? Send oss en mail på [email protected]

Powered by Labrador CMS