Nyheter:
Klart for heia-debatt i NROF
Når reservistene avvikler sitt landsmøte, blir det debatt om de skal heie på Forsvaret – eller være mer kritiske.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et forslag fra Norske Reserveoffiserers Forbunds (NROF) lokalavdeling i Drammen vil trolig skape debatt og høy temperatur i landsmøtesalen på Gardermoen. Forslaget går i enkelhet ut på om NROF fortsatt skal være støttende til Forsvaret – eller om foreningen skal innta en mer kritisk holdning.
– Det vil bli debatt om dette, og jeg skal ikke spå utfallet. Men det vil overraske meg om det vil bli gjennomslag for forslaget, sier generalsekretær Jørgen Berggrav til Forsvarets forum.
– Er det riktig å bestandig heie på Forsvaret?
– Vi må heie på og støtte det Forsvaret vi har. Det er sikkert noen tilfeller der vi kan ha et mer balansert syn.
– Likevel, jeg er dypt uenig i forslaget, og mener at vi reservister fortsatt skal støtte det Forsvaret vi har og beslutningstakerne. Vi skal ikke innta en kritisk røst til om vi skal ha færre eller flere kampfly, hvor mange ubåter som bør kjøpes inn eller hvor mange soldater Forsvaret skal ha i sin styrkestruktur, sier Berggrav.
Vi skal ikke innta en kritisk røst til om vi skal ha færre eller flere kampfly, hvor mange ubåter som bør kjøpes inn eller hvor mange soldater Forsvaret skal ha i sin styrkestruktur
– Men i saker som omhandler reservister, mener jeg at vi kan være uenige og komme med vår mening. Nettopp fordi det er et tema vi vet og kan mye om, sier Berggrav.
Berggrav mener den viktigste saken på landsmøtet, er at Forsvaret legger opp til økende bruk av reservister i styrkestrukturen.
– Styrkestrukturen vil med reservister og Heimevernet være på rundt 75 000 de kommende årene. 55 000 av disse er reservister, og Forsvaret legger opp til å bruke reservistene mer i sitt daglige virke. Når reservistene blir en del av normalsituasjonen i Forsvaret, betyr det nye utfordringer for NROF. Hvordan skal vi eksempelvis ta vare på dem og følge dem opp? spør Berggrav.
Han tror at reservistene kan komme til å ta over noen oppgaver som Forsvaret har i dag.
– Vi tok over Nijmegen fra Forsvaret. Det kan jo komme andre oppgaver der vi reservister må ta et tak og delta i større grad, sier Berggrav.
– Hvor viktig er reservistene i dag?
– De er viktigere enn de har vært på mange år. Det er en trend i mange land – ikke bare i Norge – at reservistene brukes mer og mer. Land som USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Danmark har fornyet reservistkonseptene sine til å passe inn i den nye sikkerhetssituasjonen. Det gjør Norge nå også, sier Berggrav.
– Vi er ute etter å oppnå et mer tydelig fremoverlent sekretæriat i forbundet.
– Er dere misfornøyd med ledelsen i NROF sentralt?
– Vi er ikke kritiske til Forsvaret. Vi støtter alltid våre soldater som gjør en fabelaktig god jobb gitt forutsetningene. Det vi er ute etter, er at NROF skal støtte mer opp om Forsvaret ved å delta i debatten, være synlige og fremme våre syn på forhold som ikke er til Forsvarets beste. Slik vi ser situasjonen er NROF sentralt alt for tilbakeholdne i samfunnsdebatten og mener ingenting, sier Hedemark.
– Jeg er både glad, ydmyk og stolt over å bli innstilt som president, men valget er først lørdag, så jeg kan ikke kommentere noe ut over dette, sier Buø til Forsvarets forum.
Ellers er omtrent halvparten av styret på valg.