Forsvaret vil tape hvis frikjøpte tillitsvalgte forsvinner, mener arbeidstakerorganisasjoner.
– Da forsvinner sikkerhetsventilen til de ansatte, sier tillitsvalgt.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Håvard Støle har vært frikjøpt tillitsvalgt fra 2012. Han skal sørge for at ansatte i Heimevernet blir tatt på alvor; at spørsmålene de reiser blir besvart og han skal sørge for at samarbeidet med arbeidsgiver og arbeidstaker, fungerer best mulig, forteller han. Hvis forsvarsledelsen ønske om å fjerne finansieringen av frikjøpte tillitsvalgte blir gjennomført, vil det svekke Forsvaret.
Annonse
– Vi er smurt tynt nok ut som det er, sier Støle i Befalets fellesorganisasjon (BFO).
Han sikter til de rundt 28 frikjøpte tillitsvalgte i Forsvaret – de som bruker hele arbeidsdagen – til å fungere som et bindeledd mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Ved å overlate ansvaret til hver enkelt gren og avdeling å betale kostnaden ved å ha tillitsvalgte, vil det svekke samarbeidet mellom arbeidsgiver, den ansatte og organisasjonene, sier Støle.
I dag er det rundt én frikjøpt tillitsvalgt i snitt for hver 500 ansatte i Forsvaret.
– Vi er sikkerhetsventilen til den ansatte, og vi forhindrer mye frustrasjon. Den tillitsvalgte er ofte den som kjenner avdelingen og sjefen best, og vet hvor skoen trykker.
– Ikke Nok tid
«Et system hvor vi legger oss på det samme som det er i resten av staten. Det vil si at tillitsvalgte vil få anledning til å bruke tid til å forberede sine saker og representere de ansatte på en god måte. Den (nåværende ordningen) er designet i en periode som nå ligger langt bak oss, og det er behov for å se på nye løsninger».
Det sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til TV 2 da nyheten om at forsvarsledelsen ønsket å fjerne de frikjøpte tillitsvalgte ble kjent forrige uke.
– Forsvarssjefen skal ikke løpe fra ansvaret som arbeidsgiver (Torbjørn Bongo, NOF).
At tillitsvalgte i et slikt system skal kunne følge opp de ansatte på en like god måte som i dag, stiller forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo, seg tvilende til. NOF peker på retten til medbestemmelse og viser til at det i kommunal og fylkeskommunal sektor sikres én frikjøpt tillitsvalgt ved 375 medlemmer, deretter ved. 475, og videre ved hvert 575 medlem.
– Jeg er litt forundret over det svaret fra forsvarssjefen, sier Bongo og fortsetter.
– Fjerning av de frikjøpte tillitsvalgte vil føre til at handlingsrommet blir mindre. Forsvarsledelsen fraskriver seg ansvaret for å få til et fungerende trepartssamarbeid (mellom organisasjonene som representerer arbeidsgiver og arbeidstaker, og staten, journ. anm) og dytter det nedover.
– Forsvarssjefen skal ikke løpe fra ansvaret som arbeidsgiver, sier Bongo.
I en pressemelding fra NOF heter det blant annet at: «Uten de frikjøpte tillitsvalgte hadde det på de fleste arbeidsplasser i Forsvaret (og andre arbeidssteder) ikke vært mulig å gjennomføre en så velfungerende og resultatgivende oppfølging av både den enkelte ansatte, omstillingsprosesser og medvirkning i svært mange ulike prosesser som det som gjøres i dag».
Har skapt usikkerhet
Det er beregnet at ordningen med de rundt 28,5 stillingene med frikjøpte tillitsvalgte koster Forsvaret 30 millioner kroner i året.
Leder i BFO, Jens Jahren, mener at ordningen med at Forsvaret har fulltidsansatte tillitsvalgte, er kosteffektivt. Ved å fjerne ordningen som sikrer finansieringen sentralt, dyttes utgiftene over på driftsbudsjettene til forsvarsgrenene og driftsenhetene i Forsvaret.
– Vi er negative til usikkerheten utspillet fra arbeidsgiver har skapt (Jens Jahren, BFO).
– Arbeidet som de tillitsvalgte legger ned, er noe som må gjøres uansett. Om forsvarsledelsen velger å fjerne ordningen med frikjøpte tillitsvalgte, må samarbeidet mellom partene fortsatt fungere.
– Vi er negative til usikkerheten utspillet fra arbeidsgiver har skapt. Det er helt unødvendig, sier Jahren.
Kritiske stemmer
Ifølge forbundsleder Torbjørn Bongo vil en eventuell fjerning av frikjøpte tillitsvalgte senke takhøyden i Forsvaret. Det vil gjøre det vanskeligere å komme til orde med kritiske motforestillinger. Tillitsvalgte blir kanskje oppfattet som «et hår i suppa» for forsvarsledelsen. Likevel er de viktige for å forhindre frustrasjon og at ansatte slutter i Forsvaret, sier Bongo. Også han kaller tillitsvalgte en «sikkerhetsventil».
– Vi har opplevd et større behov for dem – særlig knyttet opp mot omstillinger. Det har ført til at tillitsvalgte må involvere seg på flere områder, sier Bongo.
Tillitsvalgt i BFO, Håvard Støle, mener en eventuell fjerning av frikjøpte tillitsvalgte, er en dårlig løsning for Forsvaret.
– I de fleste tilfellene er vi medspillere for arbeidsgiver i den form av at vi søker å finne de beste løsningene for Forsvaret.Vi har et godt kontaktnett på alle nivåer og det gir oss muligheten til å informere bredt i organisasjonen.Det kommer Forsvaret til gode da det gir økt trygghet i organisasjonen, sier Støle.
Støle mener at tillitsvalgte, som har det som heltidsjobb, er en forutsetning for medbestemmelse og et godt samarbeid mellom partene på alle nivåer i arbeidslivet. Det sørger for kompetente tillitsvalgte, sier Støle.
– Vi gjør Forsvaret bedre sammen og medbestemmelse vil ikke finne sted uten at vi er organisert, avslutter han.
Han mener Forsvaret moderniserer medvirkningen ved å ha frikjøpte tillitsvalgte på lavere organisasjonsnivåer.
Videre skriver han at medbestemmelse i henhold til hovedavtalen skal utøves der den gir størst nærhet til beslutningene.
«Det er også på dette nivået den tillitsvalgte i størst mulig grad kan representere sine medlemmer og deres interesser», fortsetter Bøe i eposten til Klassekampen.
PS! Forsvarets forum har stilt forsvarsledelsen spørsmål hvordan og hvorfor de ønsker å forandre den nåværende ordningen med frikjøpte tillitsvalgte. Vi publiserer svarene så snart de foreligger.