Nyheter
Utenriksministeren besøkte Kyiv – fremover blir samarbeidet tettere
Sist utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte Kyiv var som ung backpacker. Søndag besøkte hun og stortingspresidenten et land i krig.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Folk snakker veldig lavt her, det er veldig lavmælt, sier Huitfeldt på telefon til NTB om stemningen i Kyiv.
Frigjøringsdagen brukes vanligvis til å markere Norges frigjøring etter fem år med tysk okkupasjon. I Ukraina ble frigjøringsdagen tidligere feiret 9. mai, som er den store seiersdagen i Russland og flere tidligere sovjetstater.
I år brukte utenriksministeren og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) 8. mai på å besøke et land som står midt i en invasjon.
– Det er en del av historien vi trodde vi var ferdig med, sier Huitfeldt.
Store kontraster
Under besøket, som er det første fra det offisielle Norge siden krigen startet, reiste Huitfeldt og Gharahkhani på feltbesøk til byene Butsja og Irpin. I disse forstedene til Kyiv pågår det for tiden innsamling av beviser for påståtte krigsforbrytelser.
– Det er så kort fra Butsja til Kyiv. Det er bare en liten kjøretur fra områder der det er fredelig og til områder der det er fullstendig ødelagt, forteller Huitfeldt.
I Butsja besøkte de to en massegrav og snakket med presten som hadde vært med på å grave døde opp. I Irpin besøkte de byens ordfører, som fortalte om mennesker som måtte evakueres og flykte.
– Der ser vi skyts som har truffet rett i en boligvegg og et kjøkken som halvveis henger igjen, forteller utenriksministeren.
Huitfeldt har besøkt krigsområder tidligere, men aldri før sett utbombede boligblokker. Da hun sist var i Kyiv hadde landet nettopp fått sin selvstendighet etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991. Byen så annerledes ut da, med færre moderne bygninger og kjøpesentre.
– Nå reiste vi gjennom områder der kjøpesentrene er helt utbombet, de er fullstendig ødelagte, sier hun.
Vekket følelser
Huitfeldt og Gharahkhani la også ned kranser ved Den ukjente soldats grav og ved Sankt Mikaels-klosterets minnevegg.
På minneveggen er det bilder av ukrainerne som har mistet livet i kampen mot russiske styrker og separatister i Øst-Ukraina siden 2014, mange av dem unge menn.
– Det var sterkt for meg å få legge ned krans ved minneveggen, sa stortingspresidenten etter kransnedleggelsen.
Det er andre gang Gharahkhani opplever krig på nært hold. Han kom selv til Norge som flyktning fra Iran da han var fem år gammel.
– Det vekker følelser i meg. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være i et land som er i krig igjen, og at det skulle være i Europa i 2022, sa han til TV 2.
Møtte Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok imot den norske delegasjonen i presidentpalasset i Kyiv. De møtte også landets utenriksminister Dmytro Kuleba.
– Norge har støttet det ukrainske folk siden krigens første dag, fastslo Zelenskyj etter møtet på meldingstjenesten Telegram , hvor han takket for norske bidrag:
– Takk for deres støtte til Ukrainas forsvar, og økonomisk og humanitær bistand.
Etter møtet ble det klart at Norge øker støtten til Ukraina med 100 millioner kroner. Støtten skal gå til utbetalinger av pensjoner, sosialhjelp (kontantstøtte) og lønninger til helsepersonell, lærere og statsansatte.
Huitfeldt vil ikke kommentere om regjeringen også planlegger nye våpenleveranser eller nye sanksjoner til Russland, men sier dette vurderes fortløpende.
Søndag gjenåpnet norske myndigheter delvis den norske ambassaden i byen, som stengte midlertidig 24. februar. Dermed vil norske- og ukrainske myndigheter kunne samarbeide tettere, ifølge utenriksministeren, særlig om gjenoppbygging.
Les også: Demonstranter i Warszawa kastet rød maling på russisk ambassadør.
Følte seg trygg
I Kyiv forteller Huitfeldt om sandsekker i gatene, soldater og få sivile. I mange av vinduene er lysene avslått. Og norske myndigheter fraråder fortsatt alle reiser til landet og oppfordrer norske borgere til å forlate det.
– Det er en by som er veldig preget av krig, sier hun.
Likevel har en rekke statsledere besøkt landet for å vise sin støtte til Ukraina. Samme dag var USAs førstedame, Jill Biden, på besøk Vest i Ukraina. Canadas statsminister Justin Trudeau var også i landet på besøk i Irpin.
Sikkerhetstiltakene rundt besøkene til Kyiv er omfattende. På spørsmål om Huitfeldt følte seg trygg, svarer hun med et kontant ja.
– Jeg ser et land som har stått veldig opp for de verdiene vi også beskytter, det er egentlig de verdiene vi feirer 8. mai.
Les også: Odesa rammet av flere missilangrep.