Nyheter:

50 år med AG-3

Askild Antonsen bok om AG-3 er for de spesielt våpeninteresserte.

Siden AG-3 ble tatt i bruk på slutten av 60-tallet har nærmere en million soldater i Det norske forsvaret, i over en 50 år, håndtert våpenet. AG-3 er trolig det mest kjente våpenet i nasjonens historie. Kongsberg våpenfabrikk og Raufoss ammunisjonsfabrikker sto for produksjon av  350 000 våpen hvorav Forsvarets ulike avdelinger fikk rundt 250 000 av dem.

Tiltalende. Askild Antonsen har skrevet en meget tiltalende bok som beskriver AG-3s forhistorie fra de tyske  «Maschinenkarabiner 42» (MKb 42" og «Sturmgewehr») og hvordan våpenet via diverse omveier ble innført etter krigen og preget Forsvaret i en så lang periode. Med samme røtter som AK-47, M16 og FN-FAL, var dette et av den kalde krigens mest utberedte våpen som ble levert til over 50 land. Og den er fortsatt i tjeneste i en rekke land. På nyhetssendinger fra verdens konfliktområder er våpenet fremdeles ofte å se.

Boken, med sine meget detaljerte beskrivelser av våpenets ulike sider, er nok for de litt spesielt interesserte.

Alltid med. AG-3 ble innført som standardvåpen i Hæren da jeg kom ut av Krigsskolen i 1968, og fulgte meg gjennom 35 års tjeneste, og selv om det ikke var mitt standardvåpen i de fleste av mine tjenesteår var det noe som alltid var der når jeg var ved en avdeling eller på en øvelse. Boken, med sine meget detaljerte beskrivelser av våpenets ulike sider, er nok for de litt spesielt interesserte. Likevel vil boka finne lesere blant de mange våpeninteresserte i vårt land.