Nyheter:

30 år siden Litauen løsrev seg fra Sovjetunionen

Onsdag kan Litauen feire 30 år som selvstendig land. Men traumene fra sovjettiden har ennå ikke sluppet taket.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frigjøringen av Baltikum hadde en fredelig start, en syngende lenke av folk som holdt hverandre i hendene. Det første landet som ga drømmene om selvstendighet liv, var Litauen, som erklærte seg uavhengig av Sovjetunionen 11. mars 1990.

Resten av Baltikum fulgte etter, og tross motstand og tilbakeslag fra sovjetiske myndigheter ble de baltiske statene anerkjent som selvstendige i september året etter. I desember 1991 var Sovjetunionen definitivt historie.

Blodig natt

Regjeringen i Moskva hadde natten til 13. januar 1991 gått brutalt til verks mot litauiske uavhengighetsforkjempere. Stridsvogner satt inn mot fjernsynstårnet, og ble 14 drept og 700 såret. Tårnet ble inntatt, og sendingene for et fritt Litauen ble stanset.

I 2019 kom en litauisk domstol til at 60 tidligere sovjetagenter var skyldige i krigsforbrytelser i forbindelse med aksjonen. Russland avviser dommen og mener at rettssaken var politisk motivert.

Russland har heller aldri sett på overtakelsen av Baltikum under andre verdenskrig som en okkupasjon og derfor ikke kommet med noen formell unnskyldning til Litauen.

Skriver om historien

Litauen og andre tidligere okkuperte land har nylig kritisert Russland for å bagatellisere overgrep fra kommunisttiden.

I desember besøkte Forsvarets forum Panserbataljonen i Rukla i Litauen. Les reportasjen her.

Litauens president Gitanas Nauseda anser Russland som den største trusselen mot hans eget land over tid og har lovet å slå tilbake på alle forsøk på å skrive om historien.

Litauen har på sin side fått kritikk for å sammenligne nazistenes jødeutryddelse med undertrykkelse fra kommunistene og for å ha tonet ned det lokale samarbeidet med nazistene under krigen.

Psykologiprofessor Danute Gailiene ved universitetet i Vilnius sier at sovjettiden fortsatt gir traumer til mange generasjoner litauere. Hun mener det vil ta tid å forsone seg med overgrep og feilgrep.

– Vi har ikke som samfunn kommet oss helt gjennom dette. Det er langt igjen, men vi er godt på vei, sier hun.

Litauen har egen forsvarsavdeling mot falske nyheter: – Informasjon er et kraftig våpen, sier avdelingssjefen.

Rettelse: I denne artikkelen stod det lenge at sammenstøtene mellom litauiske uavhengighetsforkjempere og sovjetiske styrker skjedde 19. januar 1991. Dette er endret til 13. januar 1991. Rettelsen er gjort 16.02.23, klokken 15.02.

Powered by Labrador CMS