Debatt:

I fem år var norske aviser og kringkasting underkastet sensur., skriver redaktør i Forsvarets forum Erling Eikli. Her ser et bilde fra Frigjøringsdagen 8. mai fra Karl Johans gate i Oslo.
I fem år var norske aviser og kringkasting underkastet sensur., skriver redaktør i Forsvarets forum Erling Eikli. Her ser et bilde fra Frigjøringsdagen 8. mai fra Karl Johans gate i Oslo.

Det er fred!

De illegale avisene spilte en avgjørende rolle i holdningskampen. 62 ble henrettet, og nærmere 200 mistet livet i fangenskap for å lage det vi i dag tar for gitt, skriver redaktør Erling Eikli.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi er FRI! Det er FRED! Et Norge i tindrende glede har feiret sin gjenfødte FRIHET!

Slik beskriver Filmavisens jublende reporter de første usensurerte opptak av gledesscenene som utspant seg for 75 år siden. Du må ha opplevd fem år med terror og undertrykkelse for å forstå den lettelse og ubeskrivelige lykkerus som bruste over landet. Sveriges Radios reporter Nils Jerring rapporterte fra et fritt Norge.

– Jubelen satt i hodet en hel uke etter at jeg hadde kommet hjem til den svenske hverdagen. Hvilken ufattelig glede!

Et sannferdig bilde

I fem år var norske aviser og kringkasting underkastet sensur. Noe av det første okkupantene gjorde i 1940, var å sikre seg kontrollen over mediene. Det lesere og lyttere fikk servert, var fake news. For herrefolket var det viktig å kontrollere alt som ble sagt og skrevet. Det var deres virkelighetsbeskrivelse som skulle publiseres. Det dukket snart opp små amatørmessige aviser som forsøkte å gi et mer sannferdig bilde av det som skjedde.

Så sterkt fryktet Josef Terboven de illegale avisene at han besluttet at de som ble tatt for å produsere eller distribuere aviser i form av et maskinskrevet A4-ark, kunne dømmes til døden.

– Jeg var glad i å lese aviser, men den nazipropagandaen vi fikk, den klarte jeg ikke, sier Bernt H. Lund til F. Og det ble 17-åringens første kontakt med illegal avis- virksomhet. Han ble tatt og endte opp i en konsentrasjonsleir utenfor Berlin.

De illegale avisene spilte en avgjørende rolle i holdningskampen. Mer enn 10 000 kvinner og menn deltok i denne formen for motstandsarbeid. Så sterkt fryktet den tyske rikskommissær Josef Terboven de illegale avisene at han besluttet at de som ble tatt for å produsere eller distribuere aviser i form av et maskinskrevet A4-ark, kunne dømmes til døden. 62 ble henrettet, og nærmere 200 mistet livet i fangenskap for å lage det vi i dag tar for gitt!

Over hele landet lyttet folk til BBC og «Stemmen fra London». Dette var også de ille- gale avisenes hovedkilde. Nazimyndighetene forsøkte å stoppe nyhetsformidlingen fra London ved å samle inn over en halv million radioapparater. For å beholde radioen etter 10. september 1941 måtte man være medlem av Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling. Han som var den første i verden som gjennomførte et statskupp på radio.

Sannheten er fortsatt truet

– Den illegale pressen holdt i live kunnskapen om og erkjennelsen av betydningen av det frie ord, sier lederen for den nye Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum i denne utga- ven av F.

For også i dagens medievirkelighet er sannheten truet. I flere land har journalister som ikke innretter seg etter myndighetenes krav, vanskelige eller umulige arbeidsvilkår. I en tid hvor hvem som helst kan publisere nær sagt hva som helst på Twitter eller andre sosiale kanaler, er det all mulig grunn til å rope et lite varsko.

I sin faste spalte ytrer Harald Stanghelle at vi lever i en tid hvor bare et tastetrykk står mellom avsender og det store publikum. Denne lette adgangen til folk flest misbrukes i løgnen og propagandaens tjeneste.

I en tid hvor hvem som helst kan publisere nær sagt hva som helst på Twitter eller andre sosiale kanaler, er det all mulig grunn til å rope et lite varsko.

Men nå skal vi feire freden! Prøv å forstå hva det betydde etter fem år igjen å kunne vifte med et norsk flagg, symbolet på et fritt Norge. La oss forsøke å fornemme noe av den gleden som små og store fikk ta del i for 75 år siden. Så glad ble bokhandler Nils Selmer Hauff at han låste butikken ved Karl Johans gate 45 og plasserte en lapp på døren hvor det sto: Lukket på grunn av glede.

Gratulerer med dagen!

Powered by Labrador CMS