KRIGSSEILER: På Marinemuseet i Horten fikk krigsseiler Trygve Hansen møte mannskaper fra Kystvakten.Foto: Erling Eikli
Trygve (99) deltok i senkingen av Scharnhorst
– Samfunnet får ikke glemme de som har gjort en innsats, sier krigsseiler Trygve Hansen. Denne uken var han med på markeringen av norske krigsveteraner.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det gleder meg så jeg får tårer i øynene, sier krigsseiler Trygve Hansen og ser ned på den lille permisjonskofferten i utstillingen på Marinemuseet i Horten. På merkelappen står det:
Annonse
Cunard Line, Mr. Trygve Hansen.
– Vi reiste lett den gangen – og ikke hadde vi så mye heller, legger han til med et smil.
Trygve Hansen har tatt turen fra Connecticut nord for New York til gamlelandet for å være med på markeringene som denne uken har hedret våre krigsveteraner. Neste år fyller han 100 år.
I et tettpakket program med blant annet møter med kong Harald og statsminister Erna Solberg, omvisning på Roseslottet med Vebjørn Sand og dagens avduking av Veteranmonumentet på Akershus festning, så bare måtte han en tur til Marinemuseet. Sjefen selv, kommandørkaptein Hans Petter Oset ønsker hedersgjesten velkommen. I et par timer studeres gjenstander og Trygve forteller om sine opplevelser.
Han seilte under hele krigen. Han var om bord da den norske jageren Eskdale i 1943 ble torpedert og sank. 25 mann – gode kamerater mistet livet. Han eskorterte konvoier til Murmansk. Han var med da jageren Stord senket den tyske slagkrysseren Scharnhorst utenfor Nordkapp 26. desember 1943. Et halvt år senere befant han seg i første linje under historiens største landgangsoperasjon – D-dagen i Normandie. «Normandie Day One» står det på capsen han bærer med stolthet.
Nå rusler han rundt på Marinemuseet sammen med sin sønn Karl og gode følgesvenn David Wold. Alle studerer de utstillingen med stor interesse.
– Jageren Stord er det eneste fartøyet vi har hedret med en egen liten utstilling, men så er da også innsatsen til Stord i en klasse for seg selv, sier Oset.
Her finnes også en unik liten gjenstand som Trygve Hansen har gitt til museet. Trygve løfter opp et askebeger han laget under krigen og viser det til sønnen Karl. Det er laget av patronen som skjøt ut en av de åtte torpedoene som jageren Stord sendte mot Scharnhorst.
– Jeg kan forsikre deg at det var litt av et drama, sier Trygve Hansen.
Samfunnet må ikke glemme
I utstillingen som omhandler handelsflåtens innsats må han hvile beina. En film fra Camp Norway i Lunenburg, på Canadas østkyst vises på en skjerm. Hit kom Trygve 18 år gammel etter å ha vervet seg til den norske Marinen i Halifax. Plutselig dukker fem av mannskapet på kystvaktskipet KV «Nornen» opp. Det blir et lite møte som sent vil glemmes. De er på samme alder som Trygve var da han seilte under krigen.
– Hvordan var D-dagen, spør Anders Nicolaisen, og Trygve forteller om sine opplevelser den historiske dagen. Det er tydelig at møtet med de unge vernepliktige betyr mye for den gamle krigsveteranen som også er svært opptatt av hvordan veteraner må ivaretas.
– Samfunnet får ikke glemme de som har gjort en innsats – mange mistet liv og helse. Det gjør godt å møte unge mennesker følger i våre fotspor.
– Hvordan har det vært å komme tilbake til Norge?
– Det har vært fantastisk, men også litt leit skal jeg være ærlig. Kroppen og hodet er jo ikke lenger som det en gang var, medgir Trygve Hansen til Forsvarets forum.