PALACE GREEN: Portrettet av dronning Elizabeth II på plass i den norske residensen i 10 Palace Green sammen med kunstmaler Ross Kolby (til venstre) og ambassadør Wegger Chr. Strømmen.Foto: Erling Eikli
Norsk krigsportrett av dronning Elizabeth avduket i London
LONDON (Forvarets forum): Den norske kunstmaleren Ross Kolby sliter med å sette ord på sine opplevelser etter to hektiske dager i London. I den norske residensen ble hans portrett av dronning Elizabeth II vist offentlig for første gang.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Prinsesse Anne var til stede da Ross Kolbys symboltunge portrett av dronning Elizabeth II nylig ble overrakt i den norske residensen i 10 Palace Green. Portrettet er en gave til Norge fra medlemmer i Special Forces Club, en klubb for personer som har tjenestegjort i britiske spesialstyrker eller etterretningsorganisasjoner.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Bildet har nå fått sin plass i residensen, Norges ambassadørbolig i London. Det er den samme bygningen som den norske regjeringen gjennom fem år i eksil under den andre verdenskrig avholdt statsråd. Kolby har i portrettet malt inn flere situasjoner som symboliserer den nære kontakten mellom Norge og Storbritannia:
Kong Haakon VII og kronprins Olav på flukt fra okkupasjonsmakten.
Tre spesialsoldater i fallskjerm symboliserer de som fikk trening på de britiske øyer og som ble satt inn motstandskampen.
En fiskebåt til havs illustrerer den livsviktige og farlige transporten av agenter og utstyr til et besatt Norge, og ofte med flyktninger om bord i retur til friheten.
En stjernehimmel bestående av bokstaver hentet ut av en melding fra tungtvannsaksjonen på Rjukan forteller om britiske aksjoner på norsk jord.
I to bannere er det hentet noen ord fra kong Haakons tale 17. mai 1940 og statsminister Winston Churchill tale på VE-day 8. mai 1945.
Churchill, som viser sitt historiske V-tegn med parlamentet i bakgrunnen, har også fått en plass i portrettet.
Dronning Elizabeth bærer St. Olavs orden som hun mottok av kong Haakon da hun i 1955 foretok sitt første statsbesøk etter at hun var kronet til dronning. At dette besøket ble lagt til Norge forteller mye om sterke bånd mellom to nasjoner.
– En stor ære
– Et flott portrett med sterk symbolikk. England er vår viktigste alliansepartner i Europa og maleriet viser på en god måte mange av våre historiske bånd, sier ambassadør Wegger Chr. Strømmen til Forsvarets forum.
– Det er en stor ære og en fantastisk utfordring å få et slikt oppdrag. Det å portrettere en så historisk person som dronning Elizabeth og samtidig skildre de sterke bånd som bandt Norge og Storbritannia sammen under den andre verdenskrig har vært svært krevende. Jeg har aldri jobbet så mye med et maleri, forteller Ross Kolby.
Veteranforeningen Forsvarets Spesialkommando var den største bidragsyteren til kunstgaven.
«The Forces’ Sweetheart»
Dagen før strømmet gode ord i kapp med solstrålene fra en blå himmel over Storbritannias kroningskirke i hjertet av London. Det var mange som på vei inn i St. Peterskirken i Westminster kommenterte Ross Kolbys portrett av Dame Vera Lynn.
Mer enn 1500 inviterte gjester passerte maleriet som hadde fått en sentral plass ved inngangen, ikke langt fra stolen som ble laget til kroningen av Edvard I i 1296. Portrettet ble avduket kort tid før Vera Lynn døde i 2020, 103 år gammel. På grunn av pandemien hadde minnegudstjenesten blitt utsatt i to år.
Under andre verdenskrig sang Vera Lynn seg inn i hjertene til en hel nasjon og hun ble de allierte styrkenes store idol. Hun fikk raskt tilnavnet The Forces’ Sweetheart. Med konserter, en rekke besøk ute på avdelingene og ved fronten bidro hun til å holde moralen oppe.
I sitt eget radioprogram formidlet hun hilsninger fra de der hjemme til de som tjenestegjorde. Med sanger som «We’ll Meet Again» og «The White Cliffs of Dover», fikk hun en unik stjernestatus. I en alder av 92 år var hun den eldste artisten som har toppet de britiske hitlistene.
Stjernespekket
Under minnegudstjenesten deltok blant mange Virginia Lewis-Jones, datteren til Vera Lynn. Et storslått program inneholdt opptak av «Travellin’ Home», Katie Ashby & The D-Day Darlings fremførte «The White Cliffs of Dover» og Katherine Jenkins sang «We’ll Meet Again».
Forsvaret var godt representert med soldater fra alle tre forsvarsgrener og The Central Band of the Royal British Legion avsluttet minnegudstjenesten.
– Det var en opplevelse å få møte og portrettere Vera Lynn. Og få se maleriet her i Westminster Abbey innrammet av så mye britisk historie er vanskelig å beskrive. Jeg er ydmyk over å få være med på dette. Det er to uforglemmelig dager i mitt liv, fastslår Ross Kolby.