Aktuelt

PÅ BESØK: Britiske prinsesse Anne besøkte Norge denne uken. Programmet hadde et tydelig militært tilsnitt.

Britisk prinsesse besøkte Vemork

Prinsesse Anne er Europas mest hardtarbeidende kongelige, med 457 offisielle oppdrag i 2023. Denne uken tok prinsessen turen til Norge. Hun har besøkt Vemork og Hjemmefrontmuseet.

Publisert Sist oppdatert

Besøket var tilrettelagt av The Anglo-Norwegian Resistance Commemoration Project som har som mål å øke offentlighetens forståelse av samarbeidet mellom norske motstandsfolk og Special Operations Executive (SOE) og Secret Intelligence Service (SIS) under andre verdenskrig.

Det er ingen lettvektere som står bak prosjektet. En av grunnleggerne er Dr. Tony Insall, som skrev doktorgrad om forholdet mellom det britiske og det norske arbeiderpartiet i tidlig etterkrigstid.

Boken Secret Alliances: Special Operations and Intelligence in Norway 1940-45 var begynnelsen på prosjektet, forteller Dr. Insall. Han og med-grunnleggeren John Andrews ønsket ikke å lansere prosjektet før de hadde riktige forutsetninger, noe prinsesse Annes delaktighet nettopp er. Hun har siden 2023 vært beskytter for prosjektet.

«Å ha et medlem av vår kongefamilie som beskytter for et prosjekt som anerkjenner og minnes hva som ble oppnådd i løpet av krigen som et resultat av arbeid støttet av begge kongefamiliene fremstår spesielt passende» mener Dr. Insall.

Påfallende passende er det også at det nettopp er prinsesse Anne som er beskytter.

Prinsesse i dronningens klær

En av de første offisielle reisene prinsessen gjennomførte var til Norge. Fra den gang er hun avfotografert sammen med kong Olav, dronning Elisabeth og kronprinsesse Sonja foran kongebjørka i 1969, et uvurderlig symbol for den norske kongefamiliens viktighet etter den tyske invasjonen 9. april 1940. Det ble gjenvisitt to år senere, det første besøket hun gjennomførte alene.

KONGELIG AUDIENS: Kong Olav, dronning Elizabeth, prinsesse Anne og kronprinsesse Sonja ved kongebjørka i Molde i 1969.

Siden har den militære siden ved kongefamiliens offisielle arbeid stått sterkt hos prinsesse Anne. Som 20-åring ble hun utnevnt til Colonel-in-Chief for Worcestershire and Sherwood regiment og beholdt stillingen frem til regimentet ble omgjort til 2. bataljon av Mercia Regiment i 2007. 

«The Princess Royal» innehar til sammen 33 militære ærestitler som inkluderer 19 Colonel-in-Chief-titler. Uniformene vi nyligst har sett henne i er Blues and Royals oberstuniform og admiralsuniformen.

Etter dronning Elisabeth IIs bortgang høsten 2022 bar prinsessen uniform som admiral i Royal Navy, en ærestittel hun ble skjenket av moren ved diamantjubileet i 2012.

Ved Trooping-the-Colour (den britiske monarkens offisielle bursdagsfeiring) og ved kong Charles’ og dronning Camillas kroning 6. mai i fjor, bar Anne oberstuniformen tilhørende Blues and Royals. 

ADMIRAL: Prinsesse Anne i admiralsuniform under begravelsen til dronning Elisabeth.

Dette regimentet har eksistert siden 1969, da Royal Horse Guards, med kallenavnet «the Blues» og Royal Dragoons, med kallenavnet «Royals» ble slått sammen til ett regiment. Det er en del av Household Divisions, som er ansvarlig for å gjennomføre seremonier som åpningen av det britiske parlamentet og Trooping-the-Colour.

Da kong Charles ble kronet hadde prinsessen en nobel prikk over i-en (eller uniformen, om du vil). Da bar hun ordenskappen til The Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle, Skottlands eldste og høyest rangerte ridderorden.

Den har hun vært medlem av siden år 2000. Det var den andre høyt rangerte ridderordenen prinsessen mottok. I 1994 ble hun nemlig utnevnt til kongelig ridder av Hosebåndsordenen. Tradisjonen er at kongelige kvinner får tittelen «Royal Lady Companion», men hun ba moren utnevne henne til «Royal Knight». Det sier sitt om prinsesse Anne.

Arbeidstid og familietid

Dagene i Norge har for det meste blitt tilbrakt på Rjukan. Der har prinsessen fått en omvisning på Vemork, igangsatt en statuekonkurranse og lagt ned en blomst på minnesmerket over operasjon Gunnerside, som ble gjennomført av norske motstandsfolk med hjelp fra britisk etterretning.

MINNES: Prinsesse Anne la ned blomster på tungtvannsmonumentet.

Britene hadde prøvd å komme seg til kjelleren hvor tungtvannet var én gang tidligere, men oppdraget endte i tragedie. Hele 14 britiske soldater ble henrettet på stedet etter operasjon Freshman, mens fem kommandosoldater ble tatt med til Grini og torturert. Alle fem ble henrettet 19. januar 1943 og ble gravlagt i Oslo. I tillegg ble fire andre medvirkende britiske soldater tatt med til Stavanger, torturert og henrettet. Flere soldater døde også da gliderne og et fly av typen Halifax krasjet ved landing. Det var en katastrofe.

VEMORK: Prinsessen besøkte tungtvannskjelleren på Vemork.

I talen på Vemork 21. mai sa prinsessen, etter å ha minnes Joachim Rønneberg og kompani Linge:

«Seieren hadde sin pris, og vi minnes de tragiske tapene av liv blant både soldater og flygere som var involvert i operasjon Freshman. Det første forsøket på å sabotere anlegget var dessverre mislykket».

2. VERDENSKRIG: Prinsesse Anne av Storbritannia, kronprins Haakon, Trond Johansen og museumsdirektør Lars Rowe under besøket på Norges Hjemmefrontmuseum i Oslo.

For at minne om det tette forholdet mellom de to landene under 2. verdenskrig skal holdes i hevd lanserte prinsessen, som beskytter av prosjektet, en statuekonkurranse. En norsk kunstner skal velges ut til å lage en statue som skal «minnes motet nordmennene og britene som risikerte livet for å få freden tilbake i Norge, utviste». Som en avsluttende kommentar la prinsessen til at hun håpet å få komme tilbake til Norge når statuen var ferdig. 

Tre-tradisjon

Det har også vært mulighet til noe familietid. Etter det halv-offisielle programmet på Rjukan dro prinsessen til Oslo. Der har hun besøkt den britiske ambassaden og plantet et tre i ambassadørens hage. Dette er tradisjon langt tilbake i tid, og det står trær i hagen plantet av blant andre kong Haakon VII, prinsesse Diana og dronning Elisabeth II. Det ble også tid til en privat middag med den norske kongefamilien.

Den eneste offisielle delen av reisen ble gjennomført onsdag. Etter å ha besøkt Vestre Gravlund og bivånet en minneseremoni for de falne britene i Norge, avduket prinsessen en plakett på Hjemmefrontmuseet sammen med gudsønnen kronprins Haakon. Der fikk hun prate med 100 år gamle Trond Johansen, som var assisterende direktør for Forsvarets etterretningsstab og sto sentral i oppbyggingen av et norsk etterretningsvesen etter 2. verdenskrig.

Prinsesse Annes besøk har vært preget av det historiske fellesskapet Norge og Storbritannia har. Været her til lands har også vært historisk fint. Norge har vært ikledd sitt fineste sommerskrud under prinsesse Annes besøk. Den 15. juni får vi se prinsessen i hennes, da er det igjen duket for Trooping-the-Colour.

Powered by Labrador CMS