Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I mai- og junidagene 1945 fik k Milorg-jegeren Kristian Bull orkesterplass til de historiske begivenhetene i og rundt Det kongelige slott. Som Milorg-jeger var han en del av slottsvakten.
Annonse
Som ivrig fotograf sørget han for at kommende generasjoner skulle få ta del i noen av hans opplevelser. I forkant av frigjøringsjubileet for 25 år siden inviterte Kristian Bull Forsvarets forum hjem til seg.
Nå kan du glede deg over hans unike bilder og lese hans historie.
I denne nettsaken publiserer vi også bilder som ikke er med i siste utgave av papir-F – og som ikke tidligere har vært publisert.
Alle bildene er tatt av Kristian Bull.
— Da jeg 7. mai 1945 tok bildet av jentene som hadde laget sitt lille 17. mai-tog, var øynene så fulle av tårer at jeg hadde problemer med å se klart i kamerasøkeren.
Det fortalte Milorg-jegeren Kristian Bull da Forsvarets forum møtte ham i forkant av 50-årsmarkeringen for frigjøringen i 1995. Den 82 år gamle krigsveteranen hadde invitert oss hjem til seg for å vise oss oss noen av bildene han hadde tatt i løpet av frigjøringsdagene 50 år tidligere.
For Kristian Bull startet frigjøringen allerede på ettermiddagen 7. mai.
Da meldte BBC radio at det var blitt fred.
En av Bulls største lidenskaper var fotografering. Bare noen uker tidligere hadde han i et par melsekker fått smuglet inn to fargefilmer fra Sverige.
Fargefilm var det under krigen svært vanskelig å få tak på i Norge. Han var derfor en av svært få som hadde fargefilm i sitt kamera.
Nå skulle fredsfesten foreviges.
– Med bare to filmer hadde jeg bare råd til én eksponering av hvert motiv, og det var vanskelig, for jeg skjønte at jeg vasset i historiske motiver som aldri ville komme igjen. Det betyr mye for meg at disse bildene blir publisert, var Bull sitt budskap.
Kristian Bull fikk ikke oppleve frigjøringsfeiringen for 25 år siden. Han gikk bort 14. april 1995.
17. mai-tog
Bildet av en mann som henger ut et norsk flagg, var for Bull uforglemmelig.
– Dere skulle sett hans smil der han stod på balkongen med sitt store flagg. Men barnetoget i Kirkevegen var nok det bildet som gjorde størst inntrykk på meg.
– Syv jenter som aldri hadde gått i noe 17. mai-tog hadde funnet frem et stort flagg som de stolt holdt opp mens de gikk i tog. Midt under en bursdagsfeiring hadde de fått høre meldingen om at det var blitt fred. Da ble krisekake, krisekrem og bruspulver rørt ut i vann satt til side. I kjelleren fant de flagget, og ut på gaten bar det.
– Etter fem år med krig var flagget i disse dagene et uimotståelig motiv. Det var så sterkt, fortalte Bull til Forsvarets forum.
Under okkupasjonsårene var det ikke lov å feire 17. mai eller bruke det norske flagget.
Vakt ved Slottet
Kristian Bull tilhørte Milorg, tropp 1/13133. I forbindelse med frigjøringen fikk troppen hans en helt spesiell oppgave. Et par timer over midnatt til 8. mai fikk Milorg-gruppa ordre om å møtes.
Oppdraget de da fikk var å stille som vakt ved Slottet.
De fikk utlevert våpen på Bekkelaget, og sammen syklet de om kvelden gjennom Oslo. Fortsatt sto det flere steder tyske soldater på vakt.
– Vi var så overveldet av glede at vi ikke tenkte på at dette kunne være farlig, fortalte Bull.
Styrken med Milorg-jegere som gikk i stilling rundt Slottet natt til 8. mai, var på rundt 30 mann.
– Det var en helt spesiell opplevelse å stå på vakt ved Slottet på selveste fredsmorgenen 8. mai. Folk kom med blomster som de hengte på oss.
– De som gikk forbi, gratulerte oss. Jeg har ikke tall på hvor mange klemmer jeg fikk den dagen, fortalte Bull. Han glemte aldri faren som kom bort til ham, tok rundt ham og gråtende sa:
Gutten min var ikke en av dere.
Kongefamilien
Kristian Bull var også vakt på Slottet da kongefamilien kom hjem 7. juni. I sekken hadde han lurt med seg sine to Leica-kameraer, et 8 mm- og et 16 mm-filmkamera.
Kameraene i sekken dekket han med noen stabler ammunisjonsmagasiner slik at ingen skulle kunne se fotoutstyret.
Det var gitt beskjed om at det ikke skulle fotograferes, men Bull var nokså sikker på at troppssjefen var innforstått med hans planer. Han ga da også Bull orkesterplassen, rett ved siden av Slottsbalkongen.
Senere på ettermiddagen stod Bull på post i foajeen, like ved telefonkiosken som var satt opp der.
– Det første kronprinsesse Märtha gjorde da hun kom inn fra balkongen, var å ringe sin far, prins Carl. Hun måtte fortelle om den fantastiske hyllesten og velkomsten de hadde fått.
– Jeg sto vakt like ved kiosken, og kronprinsessen snakket så høyt at jeg ikke kunne unngå å høre den begeistring hun utrykte i samtalen med sin far. Den var overstrømmende, fortalte Bull til Forsvarets forum for 25 år siden.