Nyheter:

KRITISERT: Historikere har kritisert serien for å skape sympati for de norske soldatene på østfronten.

«Frontkjempere» fikk ros i Kringkastingsrådet

Serien får likevel kritikk for å «ha underkommunisert frontkjempernes motivasjoner».

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRKs omstridte dokumentarserie «Frontkjempere» får både ris og ros i Kringkastningsrådet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Frontkjempere» er en serie om norske soldater under andre verdenskrig, som valgte å sloss for nazistene på østfronten. Serien er basert på intervjuer med de som kjempet på tysk side. Serien er tidligere blitt kritisert av historikere for å gi en unyansert fremstilling av deres valg om å sloss for nazistene.

Kringkastingsrådet har diskutert serien og de fleste rådsmedlemmene mente serien både var riktig og viktig å sende, skriver M24. Et av rådsmedlemmene, Vebjørn Selbekk, roste NRK.

– Jeg vil starte med å gratulere NRK med å sende denne serien. Dette temaet er kanskje det aller største minefeltet i hele vår krigshistorie, sa han i møtet, ifølge M24.

Kritikk

Han utdypet videre at han ikke deler synet om at serien skaper sympati for de som sloss for nazistene.

– Jeg kan ikke være enig i den kritikken. Jeg synes det er mange ulike stemmer som kommer inn, og mengden av kommentatorstemmer utdyper bildet, sa Selbekk.

Rådsmedlem Torgeir Uberg Nærland kritiserte serien for «å ha underkommunisert frontkjempernes motivasjoner.» Han ga derimot NRK honnør for å ha tilrettelagt for en åpen og bred debatt rundt serien.

– Summen av serien og debatten er at man kommer veldig mye klokere ut av dette. Men denne serien vil ligge ute i NRKs spiller i etterkant uten den kritiske og korrigerende debatten, sa han.

– Må være åpne

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, var sikker på at en slik debatt ville komme.

– Det innebærer et stort ansvar å publisere kontroversielt innhold. Fordi vi må gi det en kontekst og mulighet til å både korrigere og supplere fortellingen i en debatt, sa han.

– Da er det viktig at vi ikke stopper før publiseringen og sier at vi ikke ønsker å stille NRK i en slik debatt. Vi må heller være åpne og forklare våre motiver og ansvar for å frem hele bildet, forklarte han videre.

Powered by Labrador CMS