Nyheter:
Norge ble ikke konsultert før USA-angrep mot iransk milits
Norge ble ikke konsultert da USA angrep iransk milits i Syria. Angrepet resulterte i et hevnangrep mot en fly- og dronebase som voktes av norske soldater.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Minst 22 iranske militssoldater ble i forrige måned drept i et amerikansk angrep i Syria. USA bekreftet at det var de som sto bak angrepet og opplyste at det skjedde i samråd med allierte.
Få dager senere regnet ti raketter ned over fly- og dronebasen Ain al-Asad vest i Irak, som voktes av rundt 30 norske soldater fra 2. bataljon.
Ingen av de norske soldatene ble skadd i angrepet, men en sivilt ansatt amerikaner døde.
Uklart mandat
De norske soldatene inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe den ytterliggående islamistgruppa IS.
Det framstår som uklart hvordan USAs angrep mot sjiamuslimsk milits i Syria, som kjemper på president Bashar al-Assads side, faller innenfor mandatet til OIR, som er å bekjempe sunnimuslimske IS.
President Joe Biden opplyste etter det amerikanske angrepet i Syria at USA hadde konsultert sine koalisjonspartnere.
Det avviser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et svar på et skriftlig spørsmål fra Rødt i Stortinget. Ifølge ham ble norske myndigheter først informert da angrepet var i gang.
Ikke informert i forkant
– Regjeringen var derfor ikke kjent med operasjonen i forkant. USA har ikke informert Norge om hvordan operasjonen ble gjennomført, ei heller om hvilke baser som ble brukt, skriver han.
Bakke-Jensen kommenterer ikke hvorvidt det amerikanske angrepet mot iranske mål faller innenfor OIRs mandat om å bekjempe IS, eller ISIL som han kaller gruppen.
– Jeg vil understreke at norske styrker er i Irak på invitasjon fra landets myndigheter, på grunn av behovet for støtte i kampen mot ISIL, skriver han.
Droneangrep fra basen
I januar i fjor likviderte USA den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad, og MQ-9 Reaper-dronen som ble benyttet ble sendt fra Ain al-Asad-basen.
Norge ble heller ikke konsultert i forkant av dette angrepet, som ifølge FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnès Callamard, var et brudd på folkeretten.
Ain al-Asad-basen ble også da utsatt for et massivt hevnangrep, og over 30 amerikanske soldater fikk etterpå diagnosen traumatisk hjerneskade.
Ingen av de rundt 70 norske soldatene som da befant seg på basen, ble skadd, men Forsvaret sendte et kriseteam.
Undergraver folkeretten
Rødts leder Bjørnar Moxnes reagerer sterkt på at norske styrker vokter en fly- og dronebase som USA benytter til angrep mot iranske mål.
– Ved å la USA gi inntrykk av at koalisjonspartnere som Norge ga godkjentstempel til USAs angrep mot Syria, har regjeringa satt de norske soldatene i fare og unødvendig økt risikoen for at Norge dras inn i USAs meningsløse konflikter i Midtøsten, sier han til NTB.
Moxnes viser til at FN-pakten forbyr angrep mot andre stater med mindre det foreligger mandat fra FNs sikkerhetsråd, og at det amerikanske angrepet etter alt å dømme var et brudd på folkeretten ettersom et slikt mandat ikke foreligger.
– Det er helt uholdbart at USA påberoper seg konsultasjoner med koalisjonspartnere og dermed tar Norge til inntekt for amerikanske angrep uten FN-mandat, noe som undergraver folkeretten, sier Moxnes.
(©NTB)