TOMT: Mange av kasernene på Skjold leir har ikke hatt tilgang på tørkepapir og såpe, problemet har vart siden januar.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Soldatene må kjøpe dopapir selv
Soldatene på Skjold frykter dårlig hygiene og sykdom på kasernene fordi Forsvarets avtale om dopapir og såpe er løpt ut.
Siden januar har det vært mangel på såpe og tørkepapir ved Skjold militærleir, noe som har ført til hygieneproblemer blant de vernepliktige.
Utgåtte rammeavtaler har forsinket innkjøp av nødvendige forbruksmaterialer, og en ny avtale er forsinket på grunn av klager til klagenemnda for offentlige anskaffelser.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Siden januar har ikke de vernepliktige på Skjold fått nok såpe og tørkepapir. Forsvarets avtaler for å få tørkepapir og såpe er løpt ut. Til tider har de vernepliktige vært nødt til å handle inn dopapir selv.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
For å vaske rommene og hendene sine, har de vernepliktige måttet rasjonere, bruke bæreposer fra butikken og handle papir og såpe selv. Det har flere ganger meldt til befalet at forbruksartiklene mangler, men opplever at det ikke skjer noe.
Fordi det er tomt for tørkepapir, har de vernepliktige vært nødt til å tørke hendene på uniformen, sier kompanitillitsvalgt Sigurd Ramdal.
– Vi har vært uten såpe til romvask og tørkepapir nesten helt siden rekrutten. De små mengdene av såpe og papir vi har fått blir vi nødt til å rasjonere, sier han.
Han forteller at det har vært mangel helt siden han startet i Forsvaret i januar. Han er bekymret for at det kan bli problemer med hygiene blant soldatene fordi de ikke har såpe.
– Hygienen til soldatene er svært viktig for at de skal kunne fungere i hverdagen. Det siste vi vil er at de vernepliktige skal bli syke og ikke kunne fungere i tjenesten. Ingen såpe til vask av soverom og fellesareal gjør at rommene ikke blir vasket godt nok, noe som igjen fører til uhygieniske forhold når man bor såpass tett på hverandre, sier Ramdal
For å bøte på situasjonen, har de vernepliktige søkt om å få tømme søppel én gang om dagen i stedet for to for å ikke sløse med de få søppelposene de har.
– Vi mangler mye av dette til hverdags, der vi bor og oppholder oss store deler av døgnet, da er det litt frustrerende at vi ikke har tilgang på mye av det vi mangler, sier han.
Meget tidkrevende
For kompanitillitsvalgt Sigurd Ramdal går det mye tid til i å prøve å fikse dette problemet, verdifull tid som han heller vil bruke på andre saker som er viktige for de vernepliktige.
– Mye av tiden til oss i TVO ( tillitsvalgorganisasjonen) går til å prøve å fikse opp i dette problemet, tid vi heller vil bruke på å gjøre hverdagen og utdanningen til de vernepliktige bedre. Vi har full forståelse av at det ikke er kommet noen nye rammeavtaler og at dette tar litt tid, men dette er ikke bare et stort problem for to stykker, det er et problem for hele bataljonen, sier han.
Ramdal og de andre vernepliktige irriterer seg også over at ser ser paller med såpe og tørkepapir i messa og kontorlokalene, som de selv ikke får bruke.
Oberstløytnant Lars Fossberg er nestkommanderende ved Trenregimentet i Hæren, og skriver i en e-post til Forsvarets forum at rammeavtalene på forbruksmateriellet gikk ut tidlig høsten 2023, og ansvaret for innkjøp blir flyttet til Forsvarsmateriell.
– Dette med at soldatene opplever bedre tilgang på forbruksmateriell på messebygget enn kasernene kan skyldes at Forsvarsbygg har egen rammeavtale for innkjøp av forbruksmateriell for de lokasjoner de har aktivitet på gjennom statens innkjøpsordning. Dette gjelder blant annet messebygget på Skjold, skriver Fossberg.
Han bekrefter også at avdelingene på Skjold må dekke sine behov med lokale innkjøp.
Venter på ny rammeavtale
Pressevakt i Forsvarsmateriell Hilde Tank-Nielsen skriver i en e-post til forum at Forsvarsmateriell (FMA) står for tiden uten rammeavtale på forbruksmateriell.
Ny kontrakt ble tildelt rett før sommerferien i år. På grunn av to klager til klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) er ikke den nye avtalen signert.
Hun skriver i en ny e-post til forum at KOFA har konkludert med at det foreligger brudd på regelverket, som medfører rett og plikt til å rette denne feilen og at de nå gjennomfører en ny evaluering.
– FMA Anskaffelser gjennomfører nå en ny evaluering i konkurransen i tråd med KOFA sin beslutning. Når denne er ferdigstilt, vil ny tildeling foreligge. Vår intensjon er å ha en kontrakt klar for avrop tentativ medio desember, forutsatt at det ikke kommer nye klager på tildelingen, avslutter Tank-Nielsen.