Nyheter:

OPPSTILLING: For å markere at Hæren igjen er tilbake i Garnisonen i Porsanger var det torsdag blant annet oppstilling med de 150 første soldatene som er ankommet leiren. Foto: Forsvaret
OPPSTILLING: For å markere at Hæren igjen er tilbake i Garnisonen i Porsanger var det torsdag blant annet oppstilling med de 150 første soldatene som er ankommet leiren. Foto: Forsvaret

150 soldater klare på Porsangmoen

I løpet av kort tid skal det investeres flere titalls millioner kroner i ny infrastruktur på Porsangmoen i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stridsgruppe på om lag 150 soldater ankom denne uken Porsangmoen i Finnmark. Soldatene er det første leddet i det som skal bli en ny kavaleribataljon – og gjenoppbygningen av Porsangmoen leir. 

Tidligere har en god del materiell blitt fraktet nordover, blant annet flere CV90er.

Fornøyd 

I skikkelig ruskevær ble det torsdag markert at disse første soldatene er på plass i Porsangmoen leir i Finnmark og at de nå er operative. Blant annet var sjef Finnmark landforsvar, oberst Jørn Erik Berntsen, sjef 2. bataljon, oberstløytnant Erling Nervik, sjef Heimevernsdistrikt 17, oberstløytnant Stein Høye og ordfører i Porsanger kommune, Aina Borch, til stede under markeringen.

Dette betyr at vi har fått avdelingen og materiell i hus. Det er vi veldig fornøyd med

– Dette betyr at vi har fått avdelingen og materiell i hus. Det er vi veldig fornøyd med, sier sjef Finnmark landforsvar, oberst Jørn Erik Berntsen.

I den første tiden vil ledelsen av de 150 soldatene som utgjør kavalerieskadron 2 på Porsangmoen skje fra 2. bataljon på Skjold i Troms, før de blir en del av Porsanger bataljon.

Den nye kavaleribataljonen, som vil bestå av nærmere 300 soldater samt det nye Jegerkompaniet ved Garnisonen i Sør-Varanger, vil føre til en betydelig styrking av Hæren i Finnmark over tid. Totalt skal det etter planen investeres 1,5 milliard kroner i blant annet bygningsmasse for å ta imot alle soldatene.


RekruttskoleR

Berntsen sier de er godt i gang med jobben.

– Etableringen av Finnmark landforsvar og kavaleribataljonen går etter planen. I løpet av høsten har vi fått klargjort det som måtte til for å ta imot de første soldatene. Bygningsmassen som er her i dag er i rimelig god befatning, men vi har gjort noen midlertidige tiltak, sier Berntsen.

Disse første soldatene på Garnisonen i Porsanger (GP) kommer hovedsakelig fra 2. bataljon på Skjold, Kampeskadronen (KESK) på Rena og fra andre avdelinger i Brigade Nord.

Bygningsmassen som er her i dag er i rimelig god befatning, men vi har gjort noen midlertidige tiltak

De neste milepælene blir å etablere en rekrutt- og fagskole i leiren for både Hæren og Heimevernet. Disse skal stå klare til sommeren med oppstart til høsten.

Flere ansatte

Nærmere 300 soldater og befal, og en betydelig infrastrukturutbedring, skal på plass før kavaleribataljonen er ferdig etablert. Finnmark fylkeskommune har sammen med Porsanger kommune i årevis jobbet for å gjenetablere Hæren i Porsanger etter omfattende nedbygging på 1990 og tidlig 2000-tallet.

– Den eskadronen som nå er etablert her på GP, vil bli bygd på fra 2020 og videre fremover. Det er ennå ikke bestemt hvor disse soldatene blir hentet fra, forklarer Berntsen.

Fram til nå har det vært i underkant av 100 forsvarsansatte på Porsangmoen, hovedsakelig HV-17, alliert treningssenter og på forpleinings- og verkstedsiden samt Forsvarsbygg. Når Finnmark landforsvar og den nye bataljonen er fullt oppsatt, vil totaltallet øke betydelig. 

Powered by Labrador CMS