Nyheter:

Svekkes: Beredskapen i nord svekkes hvis regjeringens anbefaling om å flytte ytterligere seks Bell-helikoptre til Rygge får gjennomslag, mener Geir Brandsegg i NOF (Foto: Olav Standal Tangen).

– Vil svekke beredskapen i Norge

Beredskapen i nord svekkes betydelig og helikopterstøtten til Hæren vil knapt eksistere, mener tillitsvalgt Geir Brandsegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen anbefalte i dag å fordele 15 Bell-helikoptre til spesialstyrkene på Rygge. Hvis regjeringens anbefaling blir vedtatt av Stortinget, blir tre Bell igjen på Bardufoss for å støtte Hæren i nord. Sjef for 339-skvadronen Eirik Stueland, mener det er for tidlig å si noe om hvilke følger det vil få.

– Vi avventer til det blir stemt over på Stortinget. Vi følger uansett det oppdraget som blir gitt Luftforsvaret, sier oberstløytnanten.

Han mener likevel diskusjonen om antall Bell-maskiner, enten de er på Bardufoss eller på Rygge, er et sidespor. 

Avsporing: Det viktigste er ikke diskusjonen om antall Bell i nord eller sør, men hvor personellet flyttes, sier Eirik Stueland sjef for 339-skvadron (Foto: Øyvind Førland Olsen/Forsvarets forum).

– Det viktigste blir å bestemme seg for hvilke oppdrag som skal løses. Dersom det er et ønske om helikopterberedskap i nord, da får det betydning for hvor mye personell som er nødvendig, sier Stueland som ikke ser for seg at innleie av sivile helikoptre er en god løsning i en krise- eller krigssituasjon.

Svekkes. Beredskapen i nord svekkes betydelig og helikopterstøtten til Hæren vil knapt eksistere. Det mener tillitsvalgt i Norges Offisersforbund (NOF) og systemoperatør Geir Brandsegg er følgene hvis regjeringens anbefaling blir fulgt. Kapteinen ved 339-skvadron sier anbefalingen ikke er i Norges interesse.

– Da svekker vi beredskapen i Norge til fordel for et spesialstyrkemiljø som kan bruke helikoptre i internasjonale operasjoner.

– Regjeringen har kastet ut et tall som innebærer at ytterligere seks maskiner flyttes fra Bardufoss. Det er ikke tatt høyde for hvor mange «crew» som skal følge med til Rygge, sier Brandsegg. 

Han håper at opposisjonen på Stortinget vil vende tommelen ned for forslaget fra regjeringen.

Kaptein Geir Brandsegg, tillitsvalgt i Norges Offisersforbund (Foto: Torbjørn Løvland/Forsvarets forum). 

– Vi kan jo håpe at de viser litt ryggrad i motsetning til hva som var tilfellet med Andøya, sier Brandsegg og viser til nedleggelsen av Andøya flystasjon.

I likhet med Stueland tror ikke kapteinen leie av sivile helikoptre vil bøte på problemene for helikopterkapasitet i nord.

– De kan ikke fly i situasjoner der de risikerer å bli skutt ned. De har heller ikke den treningen personell i Forsvaret har.  

Powered by Labrador CMS