Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3421_varslerflereøvingsdøforum_3421_varslerflereøvingsdøhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11433Soldater fra Heimevernet trener sammen med med Telemark Bataljon på Rena. Nå skal soldater i Heimevernet øve fire dager årlig. (FOTO: Mads Suhr Pettersen/Forsvaret)/forum-media/PubImages/20191016MSP_0802.jpgSoldater fra Heimevernet trener sammen med med Telemark Bataljon på Rena. Nå skal soldater i Heimevernet øve fire dager årlig. (FOTO: Mads Suhr Pettersen/Forsvaret)

Flere øvingsdøgn for HV-soldater

Vanlige soldater i Heimevernet skal øve fire dager årlig, etter mange mange år med nedgang.
– Dette er den nye normalen, sier HV-sjefen.

Tallet har variert mye de siste årene, og spesielt etter 2000 har det gjennomsnittlige antallet øvingsdøgn vært lavt. Enkelte år har så lite som 20 prosent av styrken vært inne på øvelse, skriver Adresseavisen.

Etter at det i årets forsvarsbudsjett er satt av 1,43 milliarder kroner til HV, vil ledelsen at flere skal inn på øvelser igjen. Sjefen for Heimevernet, Elisabeth Michelsen, vil at antallet øvingsdøgn skal opp og varsler at vanlige soldater i år skal øve fire dager og at befal skal ut i seks dager.

NYE NORMALEN

– Den årlige treningen er viktig. Dette er den nye normalen, sier Michelsen.

–Vi skal øve på grunnleggende soldatferdigheter og sørge for at folkene kjenner oppdraget de skal utføre og er trygge på hverandre, sier hun.

Generalmajor Elisabeth Michelsen tiltrådte formelt som ny leder for Heimevernet i november, men hadde da allerede fungert i stillingen siden august. Hun sier blant de viktige oppgavene for HV framover er å utnytte folks kompetanse.

 

 

forum_3421_varslerflereøvingsdøforum_3421_varslerflereøvingsdøhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11434Enkelte år har så lite som 20 prosent av HV-styrken vært inne på øvelse. Dette blir det endring på etter at HV har fått tilført 1,43 milliarder kroner i årets forsvarsbudsjett. (FOTO: Tore Ellingsen)/forum-media/PubImages/20190917te_0691.jpg

NYE KJØRETØY

Heimevernet har også fått tilført nytt materiell. 360 feltvogner av merket Volkswagen Amarok til 423 millioner kroner, erstatter de aldrende kjøretøyene av typen Mercedes-Benz Geländewagen.

Hensikten med anskaffelsen er å øke mobiliteten i HVs avdelinger ved å ha tilgang på feltvogner for hurtig fremrykning og transport av personell og materiell. 
Heimeverns-lagene er utrustet med to kjøretøy i hvert lag med kapasitet til å frakte åtte stridsutrustede soldater, inklusive alt lagsmateriell og forsyninger for et oppdrag på 48 timer. Kjøretøyene er upansret og føres på b-sertifikat.

Publisert 13. februar 2020 10:39.. Sist oppdatert 13. februar 2020 15:50.