Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2853_–etstikktilpilotelitforum_2853_–etstikktilpilotelithttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10598Skråblikk: Oberstløytnant og nestkommanderende ved Forsvarets museer, Harald Høiback (t.v.) og Ole Jørgen Maaø er forfattere av boken «Luftforsvarets historie fortalt gjennom 75 gjenstander. /forum-media/PubImages/Luftforsvarets historie hoved nett.jpgSkråblikk: Oberstløytnant og nestkommanderende ved Forsvarets museer, Harald Høiback (t.v.) og Ole Jørgen Maaø er forfattere av boken «Luftforsvarets historie fortalt gjennom 75 gjenstander.

– Et stikk til pilot-elitismen

Harald Høiback og Ole Jørgen Maaø forteller Luftforsvarets historie gjennom 75 gjenstander. – Vi får også inn et lite stikk til pilot-elitismen.

Høiback og Maaø feirer Luftforsvarets 75 års-jubileum med bokutgivelse. Boken «Luftforsvarets historie fortalt gjennom 75 gjenstander» er et et grasrotinitiativ fra Luftkrigsskolen og Forsvarsmuseet. Sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland har forordet i boken, men det har ikke lagt hindringer i veien for at de to tidligere kullkameratene fra krigsskolen gir noen stikk til Luftforsvaret.

– Det er en uhøytidelig jubileumsbok med en populærvitenskapelig fremstilling av Luftforsvarets historie, sier Ole Jørgen Maaø.

Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen i Trondheim.

Sammen med professor Harald Høiback som er på snarvisitt fra Danmark der han er gjesteforsker ved det danske Forsvarsakademiet, forteller de om boken.

Støvsuger og callsigns

Historien til Luftforsvaret blir formidlet gjennom en rekke ulike gjenstander: Sånn som mobiltelefonen til «Ante». «Ante» som nå er pilot for Sea King, visste ikke at Kreta og Souda Air Base, var basen de skulle til da han ringt fra Sardinia. Norge skulle bidra med F-16 jagerfly til Libya-operasjonen – men hadde ikke fått endelig beskjed hvor de skulle lande, forteller forfatterne. Boken til Harald Høiback og Ole Jørgen Maaø er utgitt på Cappelen Damm. 

Eller om støvsugeren som tok støyten da et russisk jagerfly kolliderte med et norsk Orion-overvåkningsfly i 1987. 

Eller kanskje historiene om de mange ulike kallenavnene blant jagerflypiloter i Luftforsvaret.

– Det er egentlig ganske sammenfallende med filmen «Top Gun» at det fikk bre om seg. Da ble det kult, sier Høiback.

– «Steel» er kanskje kult, men hva med «Rehab», «Skunk» eller «Bambi»?, sier Maaø.

Sistnevnte «callsign-patch» er dedisert ett av av kapitlene i boka, og kaster lys over hvordan kallenavn blant piloter blir til.

– Luftforsvaret er egentlig en veldig elitistisk forsvarsgren, men det er kanskje i ferd med å snu seg, sier Høiback.

Fort gjort

På onsdag 30. oktober er det lansering av boken Høiback og Maaø har brukt de ti siste månedene på. De har fordelt utvalget av gjenstandene og historiene om dem, broderlig seg i mellom. De står for omtrent halvparten av kapitlene hver. 

 

 

forum_2853_–etstikktilpilotelitforum_2853_–etstikktilpilotelithttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10600REKRUTTERING: Luftforsvaret har hatt ulike tilnærminger for hvordan og til hvem de ønsket å henvende seg. Ett av kapitlene i boken er dedisert rekrutteringsbrosjyrer. /forum-media/PubImages/Luftforsvarets historie nett 2.jpgREKRUTTERING: Luftforsvaret har hatt ulike tilnærminger for hvordan og til hvem de ønsket å henvende seg. Ett av kapitlene i boken er dedisert rekrutteringsbrosjyrer.


– Jeg har nok skrevet litt mer enn deg likevel, sier Maaø og setter opp et bredt smil. 

Høiback er enig. Ennå har de ikke sett sluttresultatet av historiene de ønsker å formidle innbundet mellom to permer.  

– Egentlig er jeg ganske stolt over de gjenstandene vi har funnet fram til. Jeg tror til og med de som jobber eller har jobbet i Luftforsvaret, kommer til å bli overrasket, sier Maaø. 

Publisert 29. oktober 2019 14:58.. Sist oppdatert 29. oktober 2019 15:25.