Nyheter:

Nå starter Heimevernets førstegangstjeneste i Finnmark

For å få bukt med manglende soldater i Finnmark heimevernsdistrikt, er de fleste av ungdommene i vårt nordligste fylke født i 2000 innkalt til sesjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På et møterom i Alta sitter ti spente ungdommer og mottar informasjon om hvorfor de er innkalt til sesjon i Forsvaret. Flere av dem skjønner ikke helt grunnen til at de sitter der, og man kan merke at motivasjonen ikke er på topp hos alle.

Det kan skyldes at i år er de fleste av ungdommene i Finnmark født i 2000 innkalt til sesjon dersom de har en helseprofil som tilfredsstiller Forsvarets krav.

For få HV-soldater

Slik har det ikke alltid vært. I flere år har færre og færre ungdommer i Finnmark avtjent verneplikten. Og siden HV henter sine soldater fra de som har gjennomført førstegangstjenesten, har bemanningssituasjonen for Finnmark heimevernsdistrikt (HV-17) i lang tid pekt nedover med en reduksjon over tid hvor tallet nå er for lavt.

Det betyr at spesielt styrkestrukturen i HV-17 mangler soldater med lokal tilhørighet. For å bøte på problemet har Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) og HV sammen jobbet med å finne ei løsning.

Normalt tar vi ut en viss andel av ungdomskullet inn til sesjon. I Finnmark har vi nå valgt å ta inn alle ungdommene

– Normalt tar vi ut en viss andel av ungdomskullet inn til sesjon. I Finnmark har vi nå valgt å ta inn alle ungdommene. Det gjør vi for å få et bedre grunnlag å velge i, og vi vil få flere inn til tjeneste, sier major Jan Inge Hansen, som i FPVS er sjef for rekruttering og seleksjon i Nord-Norge.

PÅ SESJON: Ti av kandidatene på sesjon i Alta skal straks ta evnetest. Nesten alle i Finnmark født i 2000 er innkalt til sesjon i år. Foto: Jonny Karlsen

Målet er 300

De av ungdommene som får tommelen opp etter sesjonen og er kvalifisert, vil få innkalling til å gjennomføre en seks måneder lang førstegangstjeneste på Porsangmoen i regi av HV-17. Ordningen er et pilotprosjekt og starter opp allerede 3. juli i år.

Den grunnleggende soldatutdanningen og fagutdanningen vil være slik at soldatene etter gjennomført førstegangstjeneste skal overføres direkte til HV-17s områdestruktur og bekle tjenestestillinger som i dag står ubemannet.

– Dette er et målrettet arbeid som gir en direkte overføring til Heimevernet, i motsetning til tidligere hvor det var en 12 måneders førstegangstjeneste etterfulgt av en styrkedisponering i Hæren i tre år før du eventuelt ble overført til HV. Med dette fyller vi opp strukturen i HV-17, og man forynger også HV, sier Hansen, som understreker at ikke alle ungdommene i Finnmark nå blir fordelt til HV.

Med dette fyller vi opp strukturen i HV-17

– Vi fordeler til øvrige deler av Forsvaret også, og de som bor i Finnmark, kan selvsagt søke utdanning i Forsvaret. Men med dette grepet tar vi en større del av ungdommene i Finnmark direkte inn til Heimevernet. Vi regner med at rundt 300 ungdommer fra Finnmark vil gjennomføre førstegangstjenesten i år.

Motivert

Chris Roar Murberg (19) fra Alta er i ferd med å avslutte tiden som lærling og hadde egentlig glemt hele Forsvaret da innkallingen havnet i postkassen.

– Jeg synes seks måneders førstegangstjeneste i Finnmark høres perfekt ut for meg, og jeg er mer motivert for å gjennomføre verneplikten nå, sier Murberg.

Han er også klar over at det blir HV-øvelser hvert år etter han er ferdig med førstegangstjenesten.

Personlig mener jeg det er greit å være trent dersom det skulle bli krise eller krig i Norge

Det synes jeg høres greit ut. Personlig mener jeg det er greit å være trent dersom det skulle bli krise eller krig i Norge, sier 19-åringen.

Trenger lokale soldater

I Heimevernet er de spente på det nye opplegget. HV-17 har i samarbeid med Heimevernets skole- og kompetansesenter utarbeidet et utdanningsprogram som er todelt. Først grunnleggende soldatutdanning, deretter fagutdanning basert på behovet i Finnmark.

– Nå skal vi utdanne infanterister som går rett inn i HVs styrkestruktur. Tidligere har ikke Forsvarets behov for soldater nødvendigvis samsvart med HVs behov, fordi vi er mer avhengig av hvor soldatene kommer fra når vi senere mottar dem i våre rekker, sier oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen, kommunikasjonssjef i HV.

Tidligere har ikke Forsvarets behov for soldater nødvendigvis samsvart med HVs behov

Med andre ord så hjelper det nødvendigvis ikke HV i Finnmark om for eksempel 1000 personer fra Østlandet er inne til førstegangstjeneste, da HVs oppsetning som kjent baserer seg på at soldatene skal verne om egne hjemtrakter.

Det er ikke bare i Finnmark HV sliter med å fylle opp styrkestrukturen. Derfor ser ikke Grosberghaugen bort ifra at denne modellen kan bli prøvd flere plasser i landet ved en senere anledning.

– Dersom dette blir en suksess og vi ser behovet, så kan det bli aktuelt å prøve andre plasser.

Powered by Labrador CMS