Nyheter

ARKIVBILDE: Den sovjetiske lederen Josef Stalin leverer sin stemmeseddel i 1950.

«Kamp mot vestlig nykolonialisme»: Propagandafilmer er obligatorisk undervisning for russiske skoleelever

«Heltemot og fryktløshet før det siste avgjørende slaget for framtiden for Russland, lever i hver og en av oss», heter det i en av flere propaganda-videoer som nå er blitt obligatorisk undervisning for russiske skoleelever.

Publisert

Denne teksten ble først publisert av Meduza . Oversatt til norsk av Amund Trellevik.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

 Fra skolestart i høst ble videregåendeelever i Russland pålagt å gjennomføre et såkalt statsgodkjent ideologisk kurs, med navn «grunnleggende kunnskap om russisk statsborgerskap».

Kursskapere har produsert filmer som fungerer som veiledning. I disse videoene får elevene opplæring om temaer som «Russland i verden og i det moderne verdenssystemet», «nasjonens ryggrad: Den russiske grunnloven», og «selvofring for folket».

En «pålitelig partner» mot vestlig dominans

Filmen som heter «Verdenssystemet» starter med å minne om at Russland «forener Europa og Asia, legger grunnlaget for samspillet mellom ulike kulturer, og prøver å bevare en multipolar og rettferdig verden».

Elevene lærer at den internasjonale ordenen etter den andre verdenskrig var basert på en ny maktbalanse dominert av Sovjetunionen og USA. Disse to landenes «samlede militære, politiske og ideologiske evner, samt deres potensial for kulturell innflytelse, overgikk raskt andre land».

Den amerikanske kulturelle innflytelsen illustreres i filmen med fotografier fra sexbutikker – mens Sovjetunionens «kulturelle overlegenhet» illustreres med opptak av ballett.

Filmen går langt i å innrømme at Den kalde krigen langt ifra var en ideell verdensorden. Men filmskaperne understreker at Den kalde krigen førte til at man kunne «opprettholde fred og unngå bruk at atomvåpen».

CUBA-KRISEN: John F. Kennedy fotografert 29. oktober 1962, sammen med general David Shoup (t.v.) og admiral George Anderson (i midten).

Cuba-krisen, da verden stod på randen av atomkrig, nevnes ikke. 

USAs regler for å «bygge verden»

Som et ekko av president Vladimir Putins mange tidligere uttalelser, proklamerer filmen at sammenbruddet av Sovjetunionen var den «største geopolitiske katastrofen» – ikke bare for landets innbyggere – men for hele verden, som med dette mistet sin balanse og kollapset:

«Russland er fremdeles verdens største land, men dets geopolitiske innflytelse er betydelig redusert. Vesten tolket Sovjetunionens kollaps som en seier i Den kalde krigen. Dette gjorde at USA kunne vende tilbake til ideen om verdensherredømme».

Filmen utbroderer også hvilke regler USA bruker for å «bygge verden»:

  • Regelen om tilgang til teknologi: «Ved å tillate eller ikke tillate at en bestemt teknologi blir solgt til et land, bestemmer USA hvem som skal bli en ufaglært arbeider og hvem som blir banksjef».
  • Dollar-regelen: «Uansett hvor du bor, må du bytte ut den nasjonale valutaen mot dollaren for å kjøpe varer over hele verden. Hver gang betaler du en avgift».
  • Hollywood-regelen: «Filmer former atferd, smyger inn verdier og skaper visse bilder, stereotyper og rammer».
  • Regelen om internasjonale medier: «Internasjonale medier bestemmer hvem som er gode og hvem som er onde».
  • Regelen om den amerikanske marinen: «Dersom internasjonale medier anser deg som en skurk, vil U.S. Navy-maskineriet bli brukt mot deg».
SOFIA: Demonstranter med bilder av den bulgarske presidenten Rumen Radev og plakater med slagordet «stopp russisk proaganda» i den bulgarske hovedstaden fredag 2. juni 2023.

Kort tid etter dette vises det bilder av protester i det tidligere Sovjetunionen. Over skjermen er følgende tekst skrevet i store bokstaver:

«AMERIKANSK INNBLANDING ER ALLTID NEGATIV».

Imidlertid forsikrer filmen at Russland har ødelagt USAs planer om å skape en unipolar verdensorden, og hindret at USA i å bli en verdensdiktator. Dette skyldes tydeligvis «styrkingen av Russlands posisjon i det internasjonale spillet og veksten i den russiske militærpolitiske og økonomiske potensiale».

Nøyaktig hvordan Russland har ødelagt de amerikanske planene, og hvor mye det russiske potensialet har vokst, blir ikke spesifisert.

En annen film med navn «Studieguide» nevner den russiske invasjonen i Ukraina. Her heter det at invasjonen var et tiltak for å beskytte Russlands vitale interesser i Ukraina, som vestlige land angivelig brukte som en «foranledning for å eskalere en langvarig anti-russisk politikk». Vesten brukte også Ukraina for hybrid krigføring mot Russland, ifølge filmen.

RUSSLAND: Aktivisten Ravil Garifullin, som støtter Kreml, har utstyrt bilen sin med en falsk russisk missil. Teksten kan oversettes til «la oss igjen programmere den til å treffe Washington».

Disse tiltakene for å beskytte vitale interesser er en del av Russlands oppdrag for å bevare stabiliteten i verden. Russland har allerede vunnet en rekke geopolitiske seire, understreker filmen – spesielt ved å gå til krig mot Georgia i 2008 og okkuperte ukrainske områder. Annekteringen blir i filmen referert til som «tilbakeføringen av territorier tapt under sammenbruddet av Sovjetunionen».

– Land i Afrika, Asia og Latin-Amerika oppfatter Russland som en pålitelig partner og en naturlig alliert i kampen mot vestlig nykolonialisme. Et økende antall land søker samarbeid med Russland, heter det videre i videoen.

En progressiv grunnlov

Den russiske grunnloven har også fått sin egen film. Her blir seerne umiddelbart informert om at grunnloven garanterer «fravær av kaos». Grunnloven bevarer samholdet og at enhver oppdatering av den, og endringer, bare gjør loven mer sosialt orientert og progressiv.

Stalins grunnlov fra 1936 ga blant annet Sovjetunionen «universelt rettferdige, personlige og hemmelige valg», inkludert trosfrihet. Filmen nevner ikke Stalins store utrenskninger på slutten av 1930-tallet, blant annet mot prester og troende.

Men grunnloven fra 1993, da Russland ble en selvstendig stat, omtales imidlertid som «kolonial». Mens bilder av president Boris Jeltsin ruller over skjermen, hvor Jeltsin forklarer at landets nye grunnlov er et solid grunnlag for å bygge en demokratisk stat, har filmskaperne langt på en fortellerstemme: 

– I virkeligheten viste dette solide grunnlaget seg å være vestlige eliters forventninger til Russland. Landet måtte gi opp suverenitet i bytte mot finansiering av reformer. 

– Men nå er denne situasjonen overvunnet, fortsetter fortellerstemmen.

Heltemot som Russlands historiske kode

Filmen som er viet temaet «selvofring», tilsynelatende en av de viktigste russiske egenskapene, forteller skolelevene om soldater fra Den andre verdenskrig som ofret egne liv for å stoppe fienden. 

Helsepersonell som jobbet på intensivavdelingene under Covid 19-pandemien trekkes også fram.

HYLLER HELSEARBEIDERE: Vladimir Putin sammen med Maryana Lysenko, overlege ved et av Moskvas sykehus. I februar i fjor ble Lysenko tildelt utmerkelsen Hero of Labor of the Russian Federation.

Denne filmen gir ingen detaljerte fortellinger om russiske soldaters handlinger i krigen mot Ukraina. Hovedpoenget med filmen er imidlertid ikke til å misforstå:

– Heltemot og fryktløshet før det siste avgjørende slaget for framtiden for Russland, lever i hver og en av oss. Dette er vår nasjons historiske kode. Og vi vil ikke la noen slette eller ødelegge den. 

Meduza er en anerkjent, uavhengig russisk nettavis, stiftet av journalister som måtte rømme Russland etter annekteringen av Krim i 2014. 

Meduza publiserer på russisk og engelsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. Forsvarets forum har tillatelse til å republisere Meduzas artikler på norsk. Artikkelen er oversatt til norsk av Amund Trellevik. 

Powered by Labrador CMS