Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

TysklandsbrigadenTysklandsbrigadenhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=38https://www.youtube.com/watch?v=mRGPHP3C8aMEin tidlegare statsminister og generalinspektør for Hæren minnest krigen godt.

Veteranane

Kåre Willoch (88) og Olav Breidlid (89) reiste til eit utbomba Tyskland etter 2. verdskrigen.

Ein tidlegare statsminister og generalinspektør for Hæren minnest krigen godt. Faren til Olav Breidlid var lærar. Han vart send til straffeleir i Kirkenes fordi han nekta å slutte seg til underbruket til Nasjonal Samling, Norges lærersamband. Kåre Willoch mista ein onkel under krigen og måtte flykte til Sverige fordi faren deltok i motstandskampen. ​​​

​Bandittar. Tre år etter krigen reiste Kåre Willoch og Olav Breidlid til Tyskland for å slutte seg til Tysklandsbrigaden under okkupasjonen av eit land som låg i ruinar.

 

 

Historiske bilder fra den norske tysklandsbrigaden 1947-53Historiske bilder fra den norske tysklandsbrigaden 1947-53http://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/_DSC0004 copy 1.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1048Kåre Willoch og Olav Breidlid sitt første møte med Tyskland var av et land som lå i ruiner.

​​
– Min første tanke var at eg skulle bli offiser. Vi var i Tyskland for å holde orden, ikkje noko meir enn det, seier Breidlid om beordringa til Tyskland.
– Dei som gjekk med hemntankar, trur eg fekk ei anna haldning da dei møtte elendet i Tyskland, held han fram. 

– Vi må hugse at nazistane fekk langt færre enn helvta av røystene. Det var stor skilnad på tyskarane, og alle var ikkje nazistar, seier Willoch. ​

– Nazistane var bandittar. 

– Eg trur dei fleste tyskarane var glade for å ha oss der. Dei såg ikkje på oss som okkupantar, vi var deira vern mot Sovjetunionen​.
Kåre Willoch​

​​​​

​​​​Kåre Willoch var knapt 20 år da han ble beordret til å reise til Tyskland og Tysklandsbrigaden. Ruinar. På Forsvarsmuseet er det minne om innsatsen som rundt 50 000 nordmenn la ned i Tysklandsbrigaden 1947–53. For Olav Breidlid var det starten på ein lang militær karriere som skulle ende som generalinspektør for Hæren. Ein knapt 20 år gamal Kåre Willoch la merke til korleis Tysklandsbrigaden endra seg frå å vere ein okkupasjon til et bli eit forsvar mot trugselen frå aust. 

– Eg trur dei fleste tyskarane var glade for å ha oss der. Dei såg ikkje på oss som okkupantar, vi var deira vern mot Sovjetunionen, seier den tidlegare statsministeren.

Dei to var eit halvt år i Tyskland, Breidlid i første delen av 1948 og Willoch i andre. Yrkes- militære Olav Breidlid var sersjant og ein del av oppklaringseskadronen i Tyskland. Kåre Willoch var korporal og i forsyningstroppane.
– Her står det igjen nokre murar, det var enda verre andre stader, seier Willoch mens hans ser mot eit fotografi av utbomba ruinar.

– Byen Kassel var ein grushaug rett og slett, med enkelte skorsteinar som framleis stod. I den grushaugen så budde det folk, held han fram.

– Sivilbefolkninga gjekk jo og plukka murstein, seier Breidlid.

​– Eg var i Berlin eit par gonger. Der var det aldeles forferdeleg. 

– Det var ein del befal og soldatar som vart sende heim på grunn av det ulike straffebrot​.
Olav Breidlid

Olav Breidlid var sersjant og en del av oppklaringseskadronen i Tysklandsbrigaden.
Røyk-valuta.
Dei norske styrkane i Tysklands- brigaden var del av eit større alliert bidrag i Tyskland. Breidlid og Willoch var med på å vitne om ei spire i den økonomiske veksten som skulle tilta i Tyskland, og eit stadig større gap mellom aust og vest.
– Det gjekk frå ein sigarett-økonomi, der det meste kunne skaffast ved røyk, til bruk av tyske mark, seier Willoch.

– Ja, det var mykje svartebørs da vi var der, seier Breidlid.
– Det var ein del befal og soldatar som vart sende heim på grunn av det ulike straffebrot.

– Sende du nokon heim sjølv?
– Nei, sånne avgjerder tok ikkje eg der, seier Breidlid. ​​​

Publisert 5. mai 2017 14:50.. Sist oppdatert 8. mai 2017 13:54.