Nyheter:

VR-soldaten

Snart kan soldater lære seg å demontere en HK416 før de har tatt i våpenet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette blir en helt ny måte å undervise på. Soldatene sitter med sin egen mobiltelefon og følger leksjoner. Vi tror dette kan være med å gjøre undervisningen mer effektiv, sier prosjektleder Øyvind Lauvås i Eon-reality.

Han har akkurat presentert et pilotprosjekt for en gruppe fremmøtte offiserer. Bare et steinkast unna Terningmoen leir holder Eon-reality til. På oppdrag for Forsvarets vinterskole har de laget et virtuelt utdanningsprogram for soldater som skal lære seg å bruke brenneren «MSR XGK EX».

– Soldatene får en ferdig innlest leksjon på mobiltelefonen som er fylt med animasjoner og effekter. De kan enten se det på normal måte eller de kan se det i VR (Virtual Reality) samt AR (Augmented Reality) hvor digitalt innhold legges oppå informasjon fra kameraet på mobilen, sier Lauvås.

BRILLER: Et par briller kan festes på mobiltelefonen. På denne måten blir man enda mer fordypet i en virtuell verden hvor man kan se komponentene som MSR-brenneren består av.
LEKSJON: Soldatene får en ferdig innlest leksjon på mobiltelefonen som er fylt med animasjoner og effekter.


Han er sjef for Forsvarets vinterskole. Formålet er å undersøke om de kan redusere utdanningstiden ved å ta i bruk ny teknologi. Soldatene kan selv gjøre seg kjent med systemet på en mobiltelefon eller nettbrett.

MSR XGK EX-brenner

– Vi håper å spare noe tid på den grunnleggende utdanningen som heller kan brukes til trening og øving, sier Bakke.

– Med VR-funksjonen får man blant annet «røntgensyn» som gjør det mulig å se på innsiden av brenneren. Gir det noen fordeler?

– Jeg tror det gir en større forståelse av hvordan den fungerer og hensikten med de ulike delene. Det blir enklere å skjønne hvordan man skal rengjøre samt montere og demontere brenneren.

– På hvilke andre områder tror du Forsvaret kan ta i mot denne typen teknologi?

– Hvis det viser seg at vi klarer å spare utdanningstid, så vil besparelsen kanskje være enda større på mer kompliserte systemer, sier Bakke.

TEST: Oberstløytnant Knut Bakke (foran) er sjef for Forsvarets Vinterskole. De skal teste om den nye teknologien kan gjøre utdanningen på MSR-brenneren mer effektiv.
PROSJEKTLEDER: Øyvind Lauvås fra Eon-reality.

Pokemon. – Det er store muligheter for bruk av VR og AR-teknologi i Forsvaret. På sikt kan det brukes til ferdighetstrening på mange områder. ­Man kan øve på alt fra å skifte belter på en stridsvogn til å bruke våpensystemer, sier Knut Henrik Aas.

Han er daglig leder i Eon Norge og tror denne type teknologi vil øke betraktelig i årene som kommer og da spesielt innen AR.

– Pokemon Go er eksempel på et spill som bruker dette. Den samme teknologien kan brukes i en militær sammenheng. Istedenfor en Pokemon ser man en virtuell stridsvogn, for eksempel når man planlegger en operasjon, forteller Aas som har jobbet med materiellutvikling i Forsvaret.

Panservogn. For noen år siden testet Forsvaret å kjøre panservogn med hjelp av VR-briller som gjorde det mulig «å se gjennom» skroget på kjøretøyet. Prosjektleder Øyvind Lauvås tror VR- og AR-teknologi også er på vei inn i opplæringen av soldater.

– Tror du at man noen år vil sitte og demontere en HK416 på denne måten før man fysisk tar i våpenet for første gang?

– Ja, absolutt. Og det er ikke vanskelig å få til. Det vil bidra til å effektivere utdanningen, og forhåpentligvis gi en større forståelse for hvordan et kjøretøy eller våpen fungerer, sier han.

Likevel vil dette være et supplement og ikke en erstatning for normal trening.

– Slik teknologi vil nok aldri kunne erstatte å fysisk ta på og tukle med et fysisk objekt.

Prosjektleder Øyvind Lauvås forklarer hvordan utdanningsprogrammet fungerer.



Powered by Labrador CMS