Nyheter:

Vil at Nato fortsetter treningsoppdrag

Iraks regjering ønsker at Natos treningsoppdrag i landet fortsetter, sier alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg har en rekke ganger sagt at Nato er i Irak etter invitasjon fra landets myndigheter og bare kan utføre sitt oppdrag så lenge alliansen er velkommen.

På en pressekonferanse i Brussel torsdag sier Stoltenberg at den irakiske regjeringen fortsatt vil ha Nato der, til tross for at nasjonalforsamlingen nylig vedtok en resolusjon om å kaste ut utenlandske styrker fra landet.

Rundt 500 personer er en del av Natos program for opplæring og rådgivning for å styrke kapasiteten til irakiske sikkerhetsstyrker. Alliansen ønsker å øke sin innsats i Irak. I første omgang vil det trolig skje ved at alliansen overtar oppgaver som i dag utføres av den USA-ledede koalisjonen for å bekjempe IS.

KAMPEN MOT IS

Irak var et av temaene under forsvarsministermøtet i Nato onsdag og torsdag denne uken. Landet har vært preget av flere dramatiske hendelser den siste tiden. Blant annet likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani og hevnangrepet mot militærbasen Ain al-Assad. Basen huser blant annet 70 norske soldaer som var nødt til å søke dekning under angrepet.

Stoltenberg sa under en pressekonferanse tirsdag at de er i tett dialog med irakiske myndigheter. 

– Ministrene vil diskutere fremtiden for bidragene i Irak, sa han. De vil ta for seg hva Nato kan gjøre for å sikre fred og stabilitet i landet.

Torsdag kom altså meldingen om at irakiske myndigheter ønsker forsatt tilstedeværelse fra Nato.

– Vi har gjort bemerkelsesverdige fremskritt i kampen mot IS, men vi kan fortsatt gjøre mer, sa Stoltenberg, og viste til at ekstremistgruppen ikke lenger kontrollerer landområder. 

NATO kan avlaste

Likevel mener han det er viktig å sørge for at det det ikke oppstår et sikkerhetsvakuum og forhindre at terroristgrupper sprer nød og lidelse både i Midtøsten og Nord-Afrika. 

Det har vært knyttet spenning til hvordan alliansen vil svare på USAs president Donald Trumps krav om mer Nato-tilstedeværelse i Midtøsten. Før USAs forsvarsminister Mark Esper dro fra USA, sa han følgende i en pressemelding:

– Graden av avlastning Nato kan gi den amerikanske tilstedeværelsen, vil over tid gjøre det mulig å hente styrker hjem, som dere alle burde vite at har vært min ambisjon en stund, sa Esper, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Han la til at en reduksjon i amerikanske styrker i Irak ville gjøre det mulig å bidra med "riktig størrelse på styrker andre steder", spesielt i Stillehavsregionen.

​Det to dager lange forsvarsministermøtet i Natos hovedkvarter i Brussel ble avsluttet torsdag ettermiddag.