Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1728_vekkerkrigentilliveforum_1728_vekkerkrigentillivehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9001I dokumentarfilmen «They shall not grow old» kommer man tett på soldatene som kjempet under 1. verdenskrig. (Foto: Warner Bros. Pictures)/forum-media/PubImages/Courtesy of Warner Bros. Pictures.jpgI dokumentarfilmen «They shall not grow old» kommer man tett på soldatene som kjempet under 1. verdenskrig. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Vekker 1.verdenskrig til live

Dokumentarfilm viser skyttergravskrigens grusomheter i full detalj.
Bokomslag

Anmeldelse

"Dokumentarfilm viser skyttergravskrigens grusomheter i full detalj."

​Regissør Peter Jackson er mest kjent for episke fantasy-filmer som Ringenes herre og Hobbiten. I dokumentarfilmen «They shall not grow old» pløyer han ny mark og revolusjonerer på mange måter sjangeren. For slik har man aldri opplevd 1. verdenskrig før. Filmen gjør at man kommer tettere på soldatene enn noen gang tidligere. 

Filmen viser opplevelsene til en britisk soldater som kjempet under 1. verdenskrig. Helt fra den ungdommelige entusiasmen ved krigsutbruddet til slutten av krigen hvor mange er ødelagte både fysisk og psykisk etter flere år i skyttergravene. Vi følger ikke en bestemt soldat, men filmskaperen har hentet fram hundrevis av intervjuer med britiske veteraner. Stemmene fra disse legges oppå klippene fra krigen.

Detaljer. Filmen starter tradisjonelt - i svart hvitt. Vi ser soldater som driver eksersis og våpentrening. De første 25 minuttene føles ikke nyskapende på noen som helst måte. Man blir nesten utålmodig, for dette har man sett mange ganger før.

Men så skjer det noe som endrer filmens karakter. Mens soldatene marsjerer går vi plutselig fra stumfilm i svart-hvitt, til farger. Detaljrikdommen er slående. 

Eksperter har lest på leppene til personene i klippene og lagt inn replikker, samt lyden av krigens maskineri. Det eksploderer, hester vrinsker, mens soldatene spøker på bred cockney-dialekt. Man glemmer fort at dette er mennesker som levde for over 100 år siden. De føles så levende at man ikke hadde blitt overrasket om man hadde møtt de på gata.

 

 

forum_1728_vekkerkrigentilliveforum_1728_vekkerkrigentillivehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9002Soldatene vises i farger og man har lagt på stemmer og lydeffekter på det som i utgangspunktet er stumfilm i svart-hvitt . (Foto: Warner Bros. Pictures)/forum-media/PubImages/They shall not grow old2.jpgSoldatene vises i farger og man har lagt på stemmer og lydeffekter på det som i utgangspunktet er stumfilm i svart-hvitt . (Foto: Warner Bros. Pictures)

Filmen «They shall not grow old» ble Laget på bestilling fra Imperial War Museum i London, i forbindelse med 100-årsmarkeringen for slutten av krigen i fjor. Filmen skyr ikke unna krigens grusomheter. Tvert imot. Lus, rotter, bunnløs gjørme og lik vises i nærbilder. Det er lett å forstå hvorfor den har fått 15-års aldersgrense. Den skildrer også godt den ulidelige spenningen mens soldatene venter på klarsignal for å klatre ut av skyttergravene og starte et angrep som de fleste ikke kommer levende fra.

Utslettet. Selv om filmen er fra 1. verdenskrig så viser den noen soldaterfaringer som er allmenngyldige enten man kjempet i 1918 eller 2018. Det handler om fellesskap, å se venner bli drept eller skyldfølelse over selv å ha overlevd. Den viser også vanskelighetene med å tilpasse seg et normalt liv etter krigen.

Filmens tittel «They shall not grow old» spiller på at en hel generasjon av ungdom nærmest ble utslettet på slagmarken i Europa. Den store tragedien er at «krigen som skulle gjøre slutt på alle kriger», gjorde det stikk motsatte. Bare litt over 20 år senere ble verden kastet ut i nok en verdensomspennende konflikt, hvor nye millioner ofret livet.

Se trailer for filmen som går på utvalgte kinoer nå. 

 

 

forum_1728_vekkerkrigentilliveforum_1728_vekkerkrigentillivehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9003https://www.youtube.com/watch?v=IrabKK9Bhds


Publisert 15. mars 2019 10:10.. Sist oppdatert 16. mars 2019 10:33.