Nyheter:

Nærmere 770 sivile er blitt drept av sikkerhetsstyrker, blant annet under demonstrasjoner, siden kuppet 1. februar, ifølge tall fra en lokal organisasjon.

Myanmarske politikere oppretter «folkets forsvarsstyrke»

En såkalt skyggeregjering bestående av utkastede folkevalgte i Myanmar, varsler etablering av det den kaller «folkets forsvarsstyrke» for å beskytte sivile.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hensikten er at en slik styrke skal fungere som en forløper til det den såkalte skyggeregjeringen omtaler som en «føderal hærunion» – et tenkt prosjekt som skal bringe kuppmotstandere sammen med etniske opprørskrigere for å lage en reell styrke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Noen kuppmotstandere vil ha samarbeid mellom de over 20 væpnede opprørsgruppene i landet for å kjempe mot militærjuntaen.

Noen grupper har fordømt militærkuppet og bruken av vold mot ubevæpnede sivile, og noen har også gitt husly og opptrening til dissidenter som har flyktet inn i opprørskontrollerte områder.

Nestleder Khu Oo Reh i Karennis nasjonale fremskrittsparti (KNPP) er skeptisk til NUGs kunngjøring.

– Så vidt jeg vet, er det folk som selv går inn i jungelen og får trening fra væpnede etniske organisasjoner. Det er ikke noe som NUG har bestemt, sier han.

Han sier at NUG har vært i kontakt med mange opprørsgrupper om å etablere en milits bestående av sivile, men legger til:

– Jeg har ingen anelse om hva hensikten deres er.

En annen gruppe, som er aktiv i Myanmars østlige grenseområde og som nekter å bli navngitt, uttaler at NUGs kunngjøring er «forvirrende».

Landets sivile leder Aung San Suu Kyi ble avsatt av militæret 1. februar. Siden har nærmere 770 sivile blitt drept av sikkerhetsstyrker, ifølge den lokale støtteforeningen for politiske fanger, AAPP.

Powered by Labrador CMS