Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1549_usatrekkersegfranedrforum_1549_usatrekkersegfranedrhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8609Representanter for det russiske forsvaret viste tidligere i januar frem flere av sine våpen, deriblant den omstridte raketten 9M729. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov /forum-media/PubImages/td89ace0.jpgRepresentanter for det russiske forsvaret viste tidligere i januar frem flere av sine våpen, deriblant den omstridte raketten 9M729. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

USA trekker seg fra INF-avtalen

Utenriksministeren legger til at USA fortsatt ønsker samarbeid med Russland om nedrustning.

​USAs utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde fredag at USA trekker seg fra INF-avtalen med Russland. 

INF-avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter, ble inngått av USA og Sovjetunionen i 1987. USA og NATO beskylder Russland for å ha brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. 

Bruddet skaper frykt for et nytt atomvåpenkappløp mellom USA og Russland.

 

 

forum_1549_usatrekkersegfranedrFakta om INF<ul class="forsvaretElement-p"><li>INF står for Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty og er en nedrustningsavtale mellom USA og Russland som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.<br></li><li>Avtalen ble inngått av USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov i desember 1987. Den trådte i kraft 1. juni 1988. Avtalen var den første som fjernet en hel våpenklasse fra de to atommaktenes arsenaler.<br></li><li>USA kvittet seg med om lag 850 missiler av typen Pershing 1B, Pershing 2 og BGM-109 Tomahawk.<br></li><li>Sovjetunionen destruerte 1.850 missiler av typen SS-4, SS-5, SS-12, SS-23, SS-20 og SSC-X-4.<br></li></ul><p class="forsvaretElement-p">(Kilder: Ritzau, Store norske leksikon, NTB)<br></p><p><br></p>forum_1549_usatrekkersegfranedr


Europeiske ledere bekymret

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sa fredag at han mener USA nå forbereder et våpenkappløp som Russland ikke har sjanse til å vinne.

– De starter trolig et kappløp for å tappe oss for økonomiske ressurser, sa Rjabkov.

Selv om Nato-landene har stått samlet bak USAs anklager om at Russland bryter INF-avtalen, er det uenighet om hva som bør være reaksjonen på dette. Tysklands utenriksminister Heiko Maas advarte fredag mot atomopprustning i Europa.

Maas har jobbet aktivt for å forsøke å redde avtalen, og han har den siste tiden hatt samtaler både med amerikanske og russiske delegater.

– Uten INF-avtalen vil sikkerheten bli dårligere, sa Maas i forkant av EUs utenriksministermøte i Bucuresti.

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó har oppfordret USA og Russland til å samarbeide. Hans belgiske kollega Didier Reynders mener USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen ikke er den riktige fremgangsmåten for å hindre spredning av kjernevåpen.

Litauen og Latvia har imidlertid forsvart USAs beslutning.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har uttalt at verden nå må forberede seg på at INF-avtalen vil opphøre. Men han sa senest forrige uke at det ikke er aktuelt å utplassere flere atomvåpen i Europa.

Mot sin hensikt

Kjernevåpeneksperter ved tankesmia Carnegie Endowment for International Peace advarte denne uken USA om at det vil være mot sin hensikt å trekke seg fra avtalen.

– Å forlate INF-avtalen vil skape et nytt kappløp om raketter mellom USA og Russland, advarte ekspertene.

Den formelle prosessen med å trekke USA ut av avtalen vil ta seks måneder. Det er dermed fortsatt en sjanse for at avtalen kan berges, men dette er lite trolig. Det sier Kingston Reif i nedrustningsorganisasjonen Arms Control Association.

Han mener Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton «trolig ikke vil la sjansen gå fra seg til å stanse en avtale som han lenge har foraktet».
Publisert 1. februar 2019 14:43.. Sist oppdatert 3. februar 2019 09:43.